fbpx
Таг: Факултет за работи што не се учат

таг: Факултет за работи што не се учат

Отворен повикот за наградата „ДЕНЕС“ – престој во Њујорк наменет за визуелни уметници

Факултетот за работи што не се учат - ФРУ, Скопје и Центарот за современи уметности - Скопје по шеснаесетти пат го отвараат конкурсот за наградата „ДЕНЕС“ за млад визуелен уметник во Северна Македонија. „Оваа значајна и независна награда, која се доделува по шеснаесетти пат во земјава, подразбира двомесечна програма за престој на уметници во Њујорк во Residency Unlimited во 2022 година...

„Изгубени модернистички утопии?“ утре на програмата на АКТО фестивалот

Перформативниот настан „Изгубени модернистички утопии?“ ќе се одржи утре, со почеток од 12 часот, во јавниот простор кој се наоѓа спроти основно училиште „Јан Амос Коменски“, во близина на објектот на поранешна месна заедница во Тафталиџе во организација на „Факултет за работи што не се учат - ФР~У“. Идејата за настанот е произлезена од четиридневната интердисциплинарна работилница „Изгубени модернистички утопии?“...

Серија деманти и најави за тужби од НВО и од граѓански организации за клеветите на СОС

Реакциите, демантите и најавите за тужби од голем број граѓански здруженија и асоцијации против тврдењата и клеветите на „Стоп операција Сорос“ (СОС) изнесени во саботата, продолжуваат. По реакциите од вчера, денеска со барања за извинување и со деманти се јавија и здружението „Регионален центар за одржлив развој“ од Кратово, Организација на жени од Струмица, Здружението „Факултет за работи што не...

Стотици илјади луѓе во Франција на улица против пензиските реформи

Втор бран на протести ја зафати Франција против плановите на францускиот претседател Емануел Макрон за да се зголеми старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години. Осум големи...