fbpx
Таг: Фајненс тинк

таг: Фајненс тинк

Анализа на „Фајненс Тинк“: Големите извозни компании се спасот на економијата после пандемијата

Домашните извозни компании можат да бидат основата на растот и на развојот на економијата по завршувањето на ковид пандемијата, затоа што тие се портата кон странските пазари и значително учествуваат во бруто домашниот производ. Во последните 10 години тоа бележи раст од 10 проценти, и лани достигна 62 отсто од вкупниот БДП. Иако сите извозни компании, помалку или повеќе,...

Анализа: Со вистински мерки, ковид-19 може да биде шанса за македонската економија

Нарушувањата во надворешната трговија предизвикани од ковид-19 кризата го влошуваат инвестицискиот сентимент на извозно-ориентираните компании. Но, кризата отвора можности за извозниците и мултинационалните компании кои делуваат во Северна Македонија во однос на реориентација и адаптација на производните капацитети на „новото нормално“ окружување, на освојување нови пазари и релоцирање на капацитети од далечните пазари доколку присуството на тие пазари е...

Анализа на „Фајненс тинк“: Земјоделските работници – тивка жртва на пандемијата

Пандемијата со ковид-19 предизвика македонската економија да се намали во просек за 9,1 отсто во вториот и третиот квартал од 2020 година, но невработеноста благо се намали, како резултат на деактивирањето на работната сила во време на кризата и на владините мерки кои целеа да се зачуваат работните места. Во земјоделскиот сектор, движењата беа обратни - производството во секторот,...

Под притисок на корона кризата, македонската економија отиде во минус од 12,7 отсто

Домашната економија продолжува да ги бележи негативните последици од корона пандемијата. После падот на бруто домашниот производ (БДП) од минимални 0,2 отсто во првото тримесечје од годинава, Државниот завод за статистика денеска објави дека намалувањето на БДП во второто тримесечје изнесува минус 12,7 отсто, што беше очекувано ако се има предвид дека првите три месеци од годинава реално не...

„Фајненс Тинк“: Над 70 отсто од вработените и од компаниите се погодени од корона кризата

Три четвртини од вработените и од компаниите во Македонија се погодени од економската криза предизвикана од ширењето на Ковид-19. Состојбата кај самовработените и микро-бизнисите е дополнително критична. Најчест механизам што го примениле работодавачите за прилагодување на корона-кризата е намалување на платата и прекинување на секакви дополнителни исплати. Невработените изгубиле надеж дека ќе најдат работа, а доходот во нивните домаќинства се...

Нема дилеми, корона вирусот ќе има драматични последици врз економијата

Негативните ефекти од вонредната состојба со корона вирусот се прелеваат од еден во друг сектор и тие ќе се одразат на сите компании, а последиците врз македонската економијата најмногу ќе се почувствуваат во вториот квартал од годинава. Резултатите на економски план годинава ќе бидат можеби и најлошите во однос на сите досегашни кризи на кои беше изложена нашата економија,...

„Фајненс тинк“: Потребни се мерки за поттикнување на инвестициите и извозот

Економскиот пораст од само 0,1 процент во првиот квартал од годинава се должи на тоа што лани економијата во целост била ставена во заден план, сметаат од Институтот за економски истражувања и политики „Фајненс тинк“. Оттаму посочуваат дека, на позитивната страна, извозот продолжува да расте со слично темпо како и претходно, главно воден од активностите во економските зони, додека на негативната страна,...

„Фајненс тинк“: Просечната нето-плата годинава ќе се движи околу 24.000 денари

Просечната нето плата за 2018 година ќе се движи околу 24.000 денари, предвидува Институтот за економски и политички истражувања „Фајненс тинк“. Порастот на просечната плата во јануари, според нив, не може да се толкува дека е резултат на порастот на минималната плата. „Уште при објавувањето на јануарскиот податок за нето платата, „Фајненс тинк“ укажа дека се работи главно за сезонски ефект,...

ЦЕА: Владеењето на правото треба да овозможи амбиент за економски раст

Македонија бележи назадување во владеењето на правото во последните години, но овие движења не се неочекувани, имајќи ја предвид долгата политичка криза која на површина го исфрли селективното спроведување на правото во подолг временски период, велат од Центарот за економски анализиа ЦЕА. Од таму додаваат дека владеењето на правото треба да овозможи амбиент за ефикасна пазарна економија, за економски раст и...

Тркалезна маса во Охрид: „Секој може и има право да биде вработен“

Институтот за економско истражување и политики „Фајненс тинк“ (Finance Think) од Скопје, денеска во Охрид организира тркалезна маса под мотото „Секој може и има право да биде вработен“. Тема на дебатата ќе бидат проблемите и можностите за вработување на жителите на Охрид, градот кој, веќе години наназад, е на самиот врв според бројот иселени од земјава, а заминуваат, главно, млади...

ИНТЕРВЈУ: Со играта „Скопје“ светот ќе ја запознае нашата бруталистичка архитектура

На радост на сите гејмери, Кристијан Трајковски, заедно со гејм дизајнерот Марко Зарев и арт директорот Симон Стојановски од студиото Dark-1 веќе четири години работат напорно на создавањето на...