fbpx
Таг: Фајнанс тинк

таг: Фајнанс тинк

Промовиран првиот индекс за повеќедимензионална детска сиромаштија во земјава

Првиот индекс за повеќедимензионална детска сиромаштија во земјава беше промовиран вчера на настанот на тема „Сиромаштијата кај децата во Северна Македонија – семејните примања не се единствениот фактор“ во организација на институтот за економски истражувања и политики, Finance Think и со поддршка на преставништвото на УНИЦЕФ во Македонија. На овој Форум на политики беше презентиран истражувачкиот труд изработен од институтот...

Фајнанс Тинк: Вакцинацијата заштедила најмалку 2,8 милиони евра во текот на делта бранот

Имунизацијата на населението со вакцини против ковид-19 ги намалила трошоците за хоспитализација на пациенти во македонските болници за 170,8 милиони денари, односно најмалку 2,8 милиони евра во текот на последните пет недели од делта бранот, се наведува во најновиот Бриф за политиките на Фајнанс Тинк. Од Фајнанс Тинк пресметале дека вакцинацијата ја намалила хоспитализацијата помеѓу 37,9 отсто и 46,5 отсто....

Општините “штедат” во споделувањето финансиски информации, само 10 општини имаат граѓански буџет

Македонските општини исполнуваат само 27 отсто од индикаторите за финансиска транспарентност, при што дури 12 од нив го немале објавено буџетот на нивните веб-страници, а само 10 единици на локалната самоуправа (ЕЛС) имале изработено граѓански буџет за 2021 година. Ова се дел од резултатите до кои дојде истражувањето на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на...

Фајнанс Тинк: Воведувањето на еколошката такса за нафтените деривати да се одвива постепено

Институтот за економски истражувања Фајнанс Тинк смета дека еколошката такса за нафтените деривати може да има еднократен краткорочен ефект врз инфлацијата кој би се движел од 0,15 до 0,3 проценти. Тие сметаат дека долгорочниот ефект од еколошката такса врз инфлацијата е потенцијално посилен, од 0,8 до 0,9 проценти, но емпириските докази за неговата статистичка значајност се поограничени. Токму поради...

Порталб: Изградбата на пругата кон Албанија се одолговлекува со години

Од 2017 година постои проект за изградба на железничката линија од Кичево до граничниот премин со Албанија, Ќафасан, но изградбата на оваа пруга останува неостварено ветување. Железничкото поврзување ќе овозможи економски придобивки за двете земји, бидејќи Албанија добива можност да се поврзе со железничка линија со Бугарија, додека Северна Македонија ќе има можност да се поврзе со пристаништето Драч,...

И по седум години изградба, не се знае кога ќе помине првиот воз по пругата Куманово-Бељаковце (мултимедија)

Со многу помпезност и пред бројни телевизиски камери, на 2 март 2014 година беше поставен камен-темелник за реконструкција на пругата Куманово-Бељаковце како прва фаза од проектот за изградба на пругата кон Бугарија. Почетокот на оспособувањето на пругата долга 30,8 километри го означи тогашниот премиер Никола Груевски, кој не пропушти да спомене многу амбициозни планови за развојот на железничката инфраструктура...

Најмалите се најголеми жртви на пандемијата: Пораснал бројот на сиромашни и тепани деца

И покрај мерките на Владата да се амортизира социо-економското влијание на пандемијата на ковид-19, се проценува дека дополнителни 16.000 деца во Македонија живеат под прагот на сиромаштијата. Освен тоа, има повеќе пријави за деца што се жртви на семејно насилство, како и поголем број деца што се во ризик уште повеќе да заостанат со учењето. Проценките се потпираат на...

Анализа: Може ли економијата да ги издржи изборните ветувања?

Секои парламентарни избори во нашата земја носат ветувања за повисок животен стандард, а политичките партии ги фокусираат своите ветувања во доменот на вработувањата, платите, пензиите, социјалната помош и даноците, како алатки за директно зголемување на доходот на граѓаните и домаќинствата, и оттука, за директно влијание врз животниот стандард. Вообичаено, ветувањата ги надминуваат реалните можности на економијата и државниот буџет, со...

Kлучните патишта доцнат над 8 години (видео + инфографик)

Македонската држава сериозно доцни со завршувањето на клучните проекти од патната инфраструктура. Само кај водечките четири проекти за патиштата, регистрирано е вкупно пробивање на роковите од 8 години и 3 месеци во однос на првичните датуми за пуштање во употреба што беа најавени на почетокот од изградбата. Погледнато за секој поединечен проект, најголемо доцнење во изведбата има кај автопатот...

Во Македонија нема тело што врши контрола на спроведувањето на мерките за климатска акција

Државниот завод за ревизија бара од државата да преземе активности за создавање предуслови за непречено функционирање на национално тело што ќе биде задолжено за контрола и координација на имплементацијата...