fbpx
Таг: евростат

таг: евростат

Железницата исчезнува: Возовите со нов рекорд на најмалку превезени патници [инфографик]

Патничкиот железнички сообраќај во Македонија и во 2021 година продолжил да руши неславни историски бројки според бројот на превезени патници. Според податоците на Државниот завод за статистика, со возови лани патувале само 252.000 патници, што е помалку и од 2020 година и претставува убедливо најлош резултат во историјата на постоење на Македонските железници. Најеколошкото и најевтино средство за масовен превоз...

Возилата растечки предизвикувач на климатските промени, властите со мерки ќе мора да пресечат [инфографик]

Постојаното зголемување на бројот на возила на улиците, огромниот наплив на стари возила од странство, намалувањето на бројот на патници во јавниот превоз и на корисниците на велосипедот, како и неразвиената железница предизвикуваат Македонија да се соочува со проблеми со емисиите на стакленички гасови од транспортот. Наместо да се намалува испуштањето на штетните гасови кои се предизвикувач на климатските...

Македонија на европското дно според процентот на прочистување на отпадните води [инфографик]

Македонија, заедно со Србија и Косово, се наоѓаат на европското дно според процентот на население кое има пристап барем до секундарен третман на урбаните отпадни води, покажуваат податоците на Евростат и на Државниот завод за статистика. Во 2018 година, само 21,7 отсто од урбаните отпадни води во нашата земја биле подложни на пречистување пред да се испуштат во реките,...

Колку повеќе трупаме отпад во природата, толку повеќе се оддалечуваме од ЕУ [инфографик]

Наместо да се приближува кон европските стандарди, С. Македонија од година во година сѐ повеќе заостанува зад земјите-членки на ЕУ во делот на управувањето со отпадот. Статистичките податоци покажуваат дека македонските граѓани и компании во континуитет го зголемуваат обемот на создаден комунален отпад, со којшто пак несоодветно се постапува од моментот кога ќе биде фрлено ѓубрето. Наместо да се...

Премалку селектираме отпад во земјава, затоа имаме преполни депонии и минорно рециклирање [инфографик]

Селекцијата на отпадот што го создаваме во секојдневието е прашање на кое македонските граѓани придаваат многу мало значење. Со години наназад, статистичките податоци покажуваат дека измешаниот комунален отпад доминира во количеството што секојдневно го собираат јавните комунални претпријатија и другите субјекти овластени за управување и третман со отпадот. Од 2014 година до денес, период за кој постојат податоци од Државниот...

Маричиќ: Евростат потврди дека Законот за попис и методологијата се според европски стандарди

Евростат потврдил дека Законот за попис и методологијата по која ќе биде спроведен е по највисоките пропишани стандарди кои се воспоставени во сите развиени земји, соопшти денеска министерот за правда, Бојан Маричиќ одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието. „По одговорот кој стигна од „Евростат“ се поклопуваат сите сомнежи на опозицијата и за методологијата и за Законот за попис, како и...

Евростат: Ковид кризата „изеде“ 10 отсто од приходите на вработените во ЕУ, Хрватите се најголеми губитници

Пандемијата и затворањето на економиите доведоа до голем пораст на бројот на работници кои отсуствуваат од работа, работат скратено време или останаа без работа. Поради овие три причини, на ниво на Европска унија се намалени и приходите на вработените за околу 5 отсто, во однос на приходите остварени во 2019 година, а најлошо според истражувањето на Евростат за влијанието...

Превозот на патници со меѓународни возови и годинава ќе руши неславен рекорд (инфографик)

Неславен биланс на превезени патници во меѓународниот железнички сообраќај регистрирал Државниот завод за статистика. Во 2019 година биле превезени најмалку патници со воз кон странските дестинации во минатата деценија, а годинава за првпат во историјата е веројатно Македонија да нема ниту еден превезен патник со воз во меѓународниот железнички сообраќај поради затворените граници како резултат на пандемијата со ковид-19. Меѓународните...

Евростат: Македонија има 2.075.300 жители

Статистичката канцеларија на ЕУ, Евростат, соопшти дека според нејзиното истражување, Македонија во јануари 2018 година имала 2.075.300 жители, наспроти 2.073.700 во истиот период лани. Македонија не спровела попис на населението од 2001 година, а директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски неодамна најави дека новиот попис на населението ќе се спроведе за две години, односно во 2020 година од...

„Евростат“: Жените во ЕУ се 16 проценти послабо платени од мажите

Статистичката служба на Европската Унија, „Евростат“ објави дека жените во Европската Унија во 2016 година, во просек, биле за 16,2 отсто послабо платени од мажите, односно во просек заработиле 84 евроценти од секое евро кое го заработил маж. Во цела ЕУ, разликите во платите се намалени малку и тоа во просек за 0,6 процентни поени, од 2011 до 2016 година. Помеѓу земјите-членки...

Бугарите и Хрватите со најслаба куповна моќ од граѓаните на земјите-членки на ЕУ

Бугарите и Хрватите заостануваат по куповната моќ зад најголем дел од земјите-членки на Европска унија, покажуваат податоците на европската статистичка служба „Евростат“. Хрватска е на претпоследно место според потрошувачката по глава на жител, кој сега изнесува 59 отсто од просекот во ЕУ. Според овој параметар, единствено послаба од Хрватска е Бугарија. Турција, во порастот на животниот стандард надминала четири членки од ЕУ...

Платите во Европска Унија ќе се зголемат и до 500 евра во 2018 година

Платите и пензиите на работниците во земјите-членки на Европска Унија ќе бидат зголемени за 1,5 отсто, почнувајќи од 1 јули 2018 година, што значи дека месечната плата, може да биде зголемена и до 500 евра. Заводот за статистика на Европска Унија, „Евростат“ го пресмета зголемувањето на платите врз основа на платата на јавните службеници во земјите-членки на ЕУ и зголемување на трошоците...

Стапката на инфлација во еврозоната е највисока во последните три години

Официјалните бројки покажуваат дека инфлацијата во државите што припаѓаат на еврозоната, во декември се зголеми на највисоко ниво во последните три години, главно поради зголемување на трошоците за енергија. Европската статистичка агенција (Евростат) соопшти дека годишната стапка на инфлација се зголемила на 1,1 процент во декември од 0,6 отсто во ноември. Декемвриската стапка е највисока од септември 2013 година, кога инфлацијата исто така...

Евростат: Секој шести Европеец нема пари за забава

Повеќе од 10 проценти од државјаните на земјите членки на Европската Унија не можат да си дозволат излегување со пријателите или со семејството на пијалак или на вечера, додека секој шести граѓанин нема пари за забава, покажува истражувањето на статистичката служба на Европската Унија, Евростат. И покрај бавното, но континуирано закрепнување на економијата во ЕУ и намалувањето на невработеноста во 2014 година,...

Темпото на вработување во ЕУ забавува

Во Европска Унија се забавува темпото на вработувања, така што статистиката покажува дека секој шести е невработен, во првите три месеци годинава. Работа пронашле 15,4 проценти од невработените, односно три милиони невработени, наведува Евростат. Со тоа, темпото на вработување било забавено во однос на четвртото тримесечје лани, кога работа успеале да пронајдат 18 проценти од невработените или 3,5 милиони луѓе. Извештајот...

Евростат: Цената на струјата во Македонија за 55 отсто поевтина од европската

Според статистичката служба на Европската Унија, Евростат, анализите за земјите кои не се членки на ЕУ, покажуваат дека во Македонија цената на струјата е за 55 отсто поевтина отколку во европските земји, а во Србија за 47 отсто. Просечната цена на струјата во земјите од ЕУ изнесува 18,4 евра за 100 киловат-часови. Како што посочуваат од Евростат, најскапа струја плаќаат Данците...

Половина од населението се соочува со ризик да стане сиромашно

Речиси половина од македонските граѓани (43,2 проценти) се соочуваат со ризик да станат сиромашни, покажува најновиот извештај на статистичкото биро на Европската унија, Евростат. Со удел од 43,2 проценти, ризикот од сиромаштија и од социјална ексклузија во Македонија е поголем од сите други држави во Европа. Во Европа, 24,4 проценти од популацијата, односно 122,3 милиони луѓе, во 2014 година биле соочени...

Зошто младите од генерацијата „Зед“ се чувствуваат истоштено на своите работни места?

Исцрпени и под притисок уште во најраната фаза од нивната работна кариера. Многу од младите од генерацијата „Зед“ (Gen-Z) се чувствуваат истоштени на своите работни места и дожуваат 'burn...