fbpx
Таг: Еврометар истражување

таг: Еврометар истражување

Еврометар: Граѓаните со највисока доверба во Армијата, а само третина веруваат во полицијата

Граѓаните имаат највисока доверба во Армијата, со 44 проценти. Понатаму следат религиските институции со 35% и Претседателот на Северна Македонија, со 24 проценти. Обвинителството и судството се најниско оценети, иако годинава се бележи мало враќање на довербата во нив. Ова се дел наодите од анкетното истражување Еврометар 2024, кое било спроведено во текот на февруари 2024 година, а направено од...

ЕВРОМЕТАР: 72 отсто од граѓаните сметаат дека земјава се движи во погрешна насока, но ЕУ останува најдобра алтернатива

Високи 61 отсто од граѓаните сметаат дека во Република Северна Македонија нема демократија, а уште повеќе, 72 отсто, сметаат дека земјава се движи во погрешна насока. Перцепција за висок степен на корупција, слаба доверба во институциите, недостаток на владеење на правото и голема партизација на општеството, покажа истражувањето ЕВРОМЕТАР 22 на Центарот за европски стратегии „Евротинк“, спроведено во декември...

Евротинк: 65,9 проценти од граѓаните во земјава би гласале позитивно на референдум за влез во ЕУ

Во споредба со лани, годинава е зголемен процентот на граѓани кои сметаат дека членството во ЕУ е „добра работа” (67,3 отсто) и „корисна работа” (70 отсто), покажуваат податоците од анкетното истражување Еврометар на Евротинк - Центар за европски стратегии, кое е поврзано со евроинтеграциите и довербата на граѓаните во државните институции. „Дополнително се зголемени и очекувањата за брз влез во...

Израелскиот претседател чекал 40 минути во авионот во Париз поради „безбедносна загриженост““

На израелскиот претседател Исак Херцог и на неговата делегација им било дозволено да излезат од авионот на парискиот аеродром дури откако поминале 40 минути во авионот „поради безбедносна загриженост“,...