fbpx
Таг: Еуропа Ностра

таг: Еуропа Ностра

Вклучувањето на Поштата во листата на најзагрозени споменици во Европа отвара можности за финансирање на нејзината обнова

Европа Ностра – Европскиот глас на граѓанското опшество посветено на културното и природно наследство и неговата партнерска организација, Институт на Европска Инвестициoна Банка, вчера ја објави Листата на 7-те најзагрозени споменици и локалитети со културно наследство во Европа за 2021 година. На листата е вклучена и зградата на Централната Пошта во Скопје, ремек-дело на македонскиот архитект Јанко Константинов. По тој...

Скопска пошта: Властите 8 години го игнорираат проблемот, изгореното ремек дело скапува во заборав [галерија]

Кобното јануарско попладне во 2013 година, Шалтер салата на Пошта изгоре без никаква најава. Наместо аларм за пожар, пожарникарите беа повикани од граѓаните од околните згради. Репрезентативното здание изгоре како неосигурено, а заедно со него исчезнаа и петте големи кубистички фрески со мотиви од НОБ на Борко Лазески. Сепак, се чини дека заборавот и тоталната незаинтересираност за Шалтер салата...

Асоцијацијата на архитекти и АД „Пошта“ заеднички ќе работат на враќање на Шалтер Салата во полн сјај

Како резултат на повикот на Управата на АД „Пошта на С.Македонија“ за вклучување на стручната јавност во општествена акција за обновување и повторно заживување на зградата на Централна пошта во Скопје и прифатената иницијатива од страна на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ), денеска беше реализирана средба помеѓу Јани Макрадули, директор на А.Д. „Пошта на С.Македонија“, Мишко Ралев, претседател...

Еуропа Ностра: Централната пошта во Скопје меѓу 12-те најзагрозени објекти од културното наследство во Европа [галерија]

Централната пошта во Скопје, во чии рамки е вброена уништената шалтер сала, бруталистичко ремек дело на архитектот Јанко Константинов повторно го привлече вниманието на меѓународната јавност. Еуропа Ностра, најрепрезентативната организација во Европа што се грижи за културното наследство, го вброи заборавениот објект од центарот на Скопје на листата на 12 најзагрозени објекти од културното наследство во Европа.  „Изборот е направен...

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Електронскиот систем на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12-ти овој месец беше цел на хакерски напад од меѓународна хакерска група Black Byte. Нападот предизвика блокирање на редовниот работен...