fbpx
Таг: Еуромакс Рисоурцес

таг: Еуромакс Рисоурцес

„Еуромакс“ ќе се жали, најавува и меѓународна арбитража за рудникот Иловица

Компанијата „Еуромакс Рисорсис“ ќе се жали на суд на одлуката на владината комисија, откако Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен ја потврди одлуката на Министерството за економија да го одбие барањето на ЕЕуримакс“ за дозвола за експлоатација. Ова преку веб-страницата на компанијата беше соопштено денес на јавноста лично од страна на...

„Еуромакс“ ќе се жали на одлуката за Иловица, активистите слават „победа на граѓаните и медиумите“

Информирани сме за владината одлука, се вели во писмениот одговор од „Еуромакс Рисорсис“, компанија - концесионер на рудникот за бакар Иловица, чиешто барање за издавање на дозвола за експлоатација на рудното богатство беше одбиено на денешната седница од страна на македонската Влада. Претходно Министерството за економија утврди дека компанијата не ги доставила сите потребни документи кои се бараат согласно Законот...

Владата не пресече за рудникот Иловица, месното население најавува интензивирање на протестите

Владата на денешната 141. седница донесе одлука да го задолжи Министерството за економија „да ја испита правната исполнетост на барањето за добивање дозвола за  експлоатација на минерална суровина - бакар и злато“, на „“Еуромакс Рисорсис“ на локалитетот „Иловица“, општина Босилово и општина Ново Село, и доколку не се исполнети правно-формалните аспекти да го одбие барањето на концесионерот. Ова е епилогот...

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...