fbpx
Таг: ESE

таг: ESE

ЕСЕ: За 8 Март заедно за родово еднакво општество – “Скрши Ја Пристрасноста – Break The Bias”

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените бара наместо честитки и подароци, по повод Меѓународниот ден на жената Владата да преземе конкретни мерки за надминување на родовиот јаз и надминување на проблемите со кои се соочуваат жените во повеќе области. „По повод денешниот меѓународен ден на жената, сакаме да го привлечеме вниманието на општата и стручна јавност за нееднаквата...

ЕСЕ: За да се намали смртноста, државата треба да обезбеди скрининг за рак на грлото на матката

Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените ЕСЕ по направена финансиска анализа апелира државата да обезбеди опфат со скрининг за рак на грлото на матката, со цел да се намали смртноста од ракот на грлото на матката и да се намалат трошоците за лекување. „Месец јануари е месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката. Ракот...

Нови 473 случаи на ковид-19, три лица починале

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени  1.131 тестови, а регистрирани се нови 473 случаи на ковид-19, и...