fbpx
Таг: еразмус плус

таг: еразмус плус

Невработеноста е главен проблем на младите во земјава, алармира и Европската Комисија [инфографик]

Невработеноста кај младите останува проблем во чија насока Северна Македонија мора да работи напорно. Ова беше констатирано во последниот Извештај за 2022 година за напредокот на Северна Македонија на нејзиниот евроинтегративен пат. Младите и задоволувањето на нивните потреби останува предизвик кој мора да се адресира и реши. Извештајот ги истакнува недостатоците на кои земјата треба да работи, како и...

Отворен е повикот за „DiscoverEU“ – истражувајте ја Европа патувајќи бесплатно со воз

Отворен е повикот за аплицирање за иницијативата „DiscoverEU“, дел до програмата Еразмус+ која им дава можност на младите да ја откријат Европа преку учење. Преку оваа програма младите имаат можност да патуваат бесплатно, претежно со воз, и да ги откријат пејзажите и разновидните градови и места во Европа. Заинтересираните учесници можат да аплицираат во два круга, а на успешните апликанти...

Ученици и професори од три земји во „Корчагин“ садеа еко-картички како симбол за социјално претприемништво

Во средното училиште „Раде Јовчевски- Корчагин“- Скопје денеска се одржа завршниот настан од проектот „SEED – Проект за развој на образование за социјалното претприемништво“. Ученици и професори од средни училишта од Македонија, Литванија и Хрватска заедно садеа еко-картички од кои никнува цвеќе-пркос. „Преку гестот на заедничко садење се пренесе симболиката дека социјалното претприемништво е семе кое треба да расте и да се...

Младите да ги искористат можностите на новиот циклус на Еразмус плус програмата, вели Шабани

Северна Македонија е активен учесник во европската програма Еразмус плус на студентска мобилност, а тоа што ја издвојува од другите држави во регионот е што уште од самиот почеток има статус на програмска земја и е на еднакво рамниште со останатите земји-членки на Европската унија, рече заменик министерот за образование и наука Арафат Шабани на вебинарот на кој се...

Одлична можност за студентите од земјава, секоја година сè повеќе заинтересирани за Еразмус+

Еразмус+ е програма на ЕУ за поддршка на образованието, обука, млади и спорт во Европа. Дел од оваа програма се и универзитетите од земјава. Според нив, секоја година сé повеќе расте интересот на студентите за учество во оваа програма. Истото го потврдува и Националната агенција за европски студиски програми и мобилност, пишува Порталб.мк. Програмата Еразмус+ им овозможува на студентите, запишани...

Младите согласни дека недостасува енергијата на дружбите во живо преку Еразмус+ размените

Пандемијата ги затвори границите, а со тоа се одложија и патувањата на младите коишто со Еразмус+ размените имаа можност да патуваат во странство. Младинските организации беа принудени работата да ја извршуваат од дома, а голем дел од активностите, особено интернационалните ги одложија на неодреден временски период. Иако работните задачи добија нов облик, младите се согласни дека недостига блискоста на...

Најпознатата програма за млади во Европа со зголемен буџет до 2027 година, но помалку од ветеното

Најпознатата програма за млади во Европа, Еразмус+ може да се соочи со скратување на предвидените средства за финансирање во претстојниот буџет на Европската Унија. Буџетот од 21,2 милијарди евра на Еразмус+ прогрaмата за периодот 2021-2027 година е за дури 14,7 милијарди евра поголем од буџетот за 2014-2020 година. Сепак, оваа сума е помала од 24,6 милијарди евра, која што...

Лидија Димова: Незнаењето е најголемиот блокатор на европската агенда на земјава

Расчистување на случајот на злоупотреба на еден дел на фондовите на ЕУ, кој беше пријавен и во Брисел, би значел дека во земјава фунционира борбата против корупцијата, вели во интервју за „Порталб.мк“, директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова. Таа смета дека објавувањето на овој скандал ќе влијае позитивно врз целата држава, но и...

Интернационална обука за подобрување на работните вештини кај младите

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во рамките на караванот „Еразмус плус“, кој е во тек, организира низа активности, обуки, семинари и работилници во насока на зајакнување на знаењата и на вештините и на имплементирање нови образовни техники и методи за младите. Подобрување на работните вештини, стекнување интернационални искуства и подобрување на конкурентноста на работната сила на интернационалните...

Зголемен интересот на компаниите за доедукација на вработените

Се зголемува интересот на компаниите за поголема едукација и за дополнителна обука на вработените, во насока на подобрување на конкурентноста на работната сила и на компаниите во целина. Националната агенција за европски образовни програми и мобилност ги презентираше новите можности од програмата „Еразмус плус“ за искористување на едукативните програми од бизнис-заедницата. На работилницата во Стопанската комора беа претставени можностите од новиот конкурс за...

Демерџиев: Не дојдовме овде да правиме провокации, туку да му оддадеме почит на Гоце Делчев

Денеска, овие мерки за сигурност се неопходни, а сигурноста значи, сите што сакаат да искажат почит за Гоце Делчев, тоа слободно да дојдат да го сторат, изјави пред малку...