fbpx
Таг: енергетски проекти

таг: енергетски проекти

Битиќи: Се засилуваат активностите на проекти за енергетска ефикасност

Северна Македонија во изминатитот период направи голем исчекор во носење на многу значајни документи, стратегии и политики, во кои се вградени ЕУ директивите од енергетскиот сектор. Сите активности, поврзани со реформите во енергетиката и енергетската ефикасност, условија носење на нов Закон за енергетика и Закон за енергетска ефикасност, како и Стратегија за развој на енергетика до 2040, а во...

Данската компанија „Орстед“ сака да гради енергетски остров во Северно Море

Данската електро-енергетска компанија „Орстед“ планира здружување со домашниот пензиски фонд АТП за да конкурира за проектот за финансирање и изградба на првиот енергетски остров во Северното Море, што го најави владата во Копенхаген. Вештачкиот остров ќе произведува и складира зелена енергија која ќе може да снабдува со струја три милиони европски домаќинства, пишува деловниот портал „Сибиз“. Данскиот парламент го...

УНДП: За 100 домаќинства од Лисиче втор оглас за финансиска помош за замена на старите печки со инвертери

Околу 100 домаќинства од скопската населба Лисиче кои се затоплуваат на дрва, јаглен, нафта или отпад, ќе можат да ги заменат грејните тела со користење на нови енергетски ефикасни енергенси. За таа цел, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) со Градот Скопје и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), го објави вториот повик за финансиска поддршка...

Ветерниот парк „Богданци“ со рекордно производство на струја до крајот на август

Паркот на ветерни електрани „Богданци“ до крајот на август испорачал рекордни над 87 гигават-часови електрична енергија, што претставува натфрлање на планираното производство за тој период за 37,5 отсто. „Четири месеци пред крајот на годинава, овој производствен капацитет што го користи ветерот како погонска сила, веќе остварил над 91 проценти од годишниот производствен план, предвиден во енергетскиот биланс. Производството на ветерниот...

На земјите од Западен Балкан, ЕУ ќе им додели 50 милиони евра за енергетски проекти

Педесет милиони евра за финансирање енергетски проекти ќе добијат земјите од Западен Балкан од Европската Унија преку Програмата за регионална енергетска ефикасност и Фондот за зелен раст. Договорите за финансиите ги потпишаа претставници од Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), Европската инвестициона банка (ЕИБ) и банкарскиот концерн KfW, во рамките на Програмата за регионална енергетска ефикасност (РЕЕП) и Фондот...

Мета факт: Градот Скопје доцни со формирањето на Локалниот младински совет

Скопската градоначалничка Данела Арсовска во својата предизборна кампања „Програма за модерно Скопје“, како едно од ветувањата за младите скопјани, го има ветено формирањето на Собранието на млади на Град...