fbpx
Таг: Елена Николовска

таг: Елена Николовска

Наместо скијачки центар, на Јабланица да се развива одржлив туризам, порачуваат од WWF и Еко-свест

По изјавата на директорот на Агенцијата за странски инвестиции, Дејан Павлески за планираната изградба на луксузни ски центри на Јабланица, Светската организација за заштита на природата - WWF и Еко-свест реагираат дека овие планови се во спротивност со заштитата на природата и со меѓународните стандарди. Тие напоменуваат дека пред само две години, Споменикот на природа „Вевчански извори“, кој се протега...

Температурите рушат рекорди, не сме подготвени да се справиме со климатските промени [инфографик+фото]

Долготрајни суши, топли зими по кои следуваат ладни бранови напролет, снежни врнежи кои одредени региони од земјава не ги имаат во зима, интензивни врнежи од дожд и град за кратко време кои предизвикуваат поплави. Ова се само дел од временските непогоди со кои се соочува С.Македонија во изминативе години. Влијанието на климатските промени, за кои многумина во нашето општество...

Владата да не планира нови рудници за јаглен, апелираат еколошките организации

Најголемиот дел од инвестициите да се насочат кон обновливите извори на енергија, а да се затворат сите постројки кои работат на јаглен е заедничкиот став на еколошките граѓански организации за програмата на Владата за животна средина. Екологистите ѝ забележуваат на новата влада што на маса го враќа отворањето на рудникот „Живојно“, кој ќе значи и продолжување на векот на...

Планетата се прегрева, ако не ги спречиме, климатските промени ќе ни донесат нови пандемии

Пандемијата на ковид-19 го стави светот пред нови искушенија. Економиите, здравствените системи и образованието се во создавање на навики од „новото нормално“, кое пак, никако не смее да ја заобиколи животната средина и борбата со климатските промени. Сѐ погласни се апелите дека пандемиите се неизбежното зло кое нѐ очекува во иднина, доколку економијата, но и политичката волја не ја...

Зелени економии за одржлива енергетска иднина: ќе го исфрлиме ли јагленот од употреба? (видео)

Транзицијата кон чисти извори на енергија е неопходна, не само за да се остварат енергетските и климатските цели, туку и да се заштити здравјето на луѓето. Преминот кон зелена економија не ја заобиколува ниту Северна Македонија, иако eнергетскиот систем во земјава е речиси целосно зависен од јаглен, што е една од главните причини што имаме најзагаден воздух на глобално...

Според првичните резултати, Ангелова е нова ректорка на УКИМ

Актуелната проректорка за финансии, проф. д-р Билјана Ангелова предничи зад останатите петмина кандидати за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Како што за Мета.мк информираат од Универзитетската изборна...