fbpx
Таг: електронски

таг: електронски

Дигитализацијата на изводите ќе им заштеди на граѓаните 700.000 евра за пет години (инфографик)

Доколку би се вовел само дигитален извод од матичната книга на родените, за пет години тоа на граѓаните на Северна Македонија би им заштедило 44,11 милиони денари или повеќе од 700.000 евра. Ова го покажува истражувањето на Центарот за управување со промени, кој направил анализа на соодносот „трошоци - придобивки“ од дигитализацијата на услугите, пишува „Порталб.мк“. Сите трошоци и придобивки...

Уште овој пат ќе се поднесуваат годишни даночни пријави, од 2019 сè ќе биде електронски

Обврската на граѓаните да поднесуваат годишни даночни пријави до Управата за јавни приходи останува уште овој пат, односно до 15 март 2018 година, кога е крајниот рок за поднесување на годишните даночни пријави за 2017 година. Од 1 јануари 2019 година, таа обврска престанува бидејќи тоа ќе го прави УЈП - електронски. - Во „е-персонален данок“ ги вградивме најдобрите европски практики...

ВМРО-ДПМНЕ реагира на Мирчевски: ЛЕД-дисплеите се набавени законски

ВМРО-ДПМНЕ се огласи со реакција на денешната прес-конференција на  директорот на Службата за општи и заеднички работи, Пеце Мирчески, кој рече дека близу еден милион евра потрошила претходната влада за набавка на два ЛЕД-дисплеи и изрази очекување дека соодветна постапка ќе преземе Основното јавно обвинителство. Партијата вели дека се е законски со набавката и порача дека СДСМ, ако има сомнежи...

Мирчески: Во време на криза, претходната власт дала милион евра за два ЛЕД-дисплеи

Близу еден милион евра потрошила претходната влада за набавка на два ЛЕД-дисплеи, соопшти денеска пред новинарите и пред јавноста директорот на Службата за општи и заеднички работи, Пеце Мирчески. - Во услови кога Македонија била во севкупна економска и социјална криза, која била потребата некој да набавува ЛЕД-екрани за близу еден милион евра - праша тој. Според постојната документација, првата од...

Сметките за парно греење ќе можат да се плаќаат електронски

Компанијата „Балкан енерџи“ воведе можност за електронско плаќање на фактурите за топлинска енергија. - Новата платформа „Бег ипеј“ (BegEPay) на потрошувачите им овозможува на брз и едноставен начин да ги проверат, според име и датум, сите неплатени сметки за топлинска енергија на нивните станови и деловни простории и да ги платат по електронски пат, без дополнителни трошоци. Преку новата услуга...

УЈП апелира пресметките за бруто-плата фирмите да ги доставуваат електронски

Управата за јавни приходи (УЈП) апелира до фирмите пресметките за бруто-плата да ги доставуваат преку електронска прошта, за да не доцнат со исплатата на платите. Оттаму појаснуваат дека мал дел од фимите не поднесуваат пресметки за бруто-плата електронски, туку ги носат на шалтерите во Управата. - Оттаму апелираат и овој мал број обврзници да ги поднесуваат пресметките за бруто-плата преку електронска...

Владата побара да се исчисти ѓубрето во Маврово, нема да има отстрел на мечки

Владата на денешната седница ги задолжи Општината Маврово и Ростуше и Јавната установа Национален парк Маврово да ги отстранат сите помали и поголеми ѓубришта во близина или во населените...