fbpx
Таг: електролит

таг: електролит

Студија покажува дека оклопот на рак и јастог може да се користи за создавање на обновливи батерии

Научници создадоа прототип на еколошка батерија составена од хитин и цинк која има 99,7% енергетска ефикасност и по 400 часа работа. Според истражувањето за создавање на обновливи батерии, научниците сакаат да ја употребат хемиската материја што се наоѓа во оклопот на раковите и јастозите. Светот се движи во насока на наоѓање на примена и решенија за зелена енергија и електрични возила,...

„e-Општество.мк“: Борбата против дезинформации се води со транспарентни институции, активни медиуми и граѓанско општество, но и едуцирани граѓани

За да се минимизираат негативните ефекти на дезинформациите врз демократијата, против нив мораме да се бориме зеаднички. Затоа потребно е институциите да бидат транспарентни, медиумите и граѓанското општество активно...