fbpx
Таг: електрични локомотиви

таг: електрични локомотиви

Пристигнаа новите локомотиви, до 2022 година треба да се обноват шест моторни возови

Во Скопје деновиве пристигнаа последните три од нарачаните четири електрични локомотиви за потребите на Железници - Транспорт. Новите кинески локомотиви постепено ќе се пуштаат во сообраќај за потребите на товарниот железнички сообраќај, а една од нив веќе е ставена во функција за влечење на товарните возови. Инвестицијата за обнова на возниот парк е во висина од 7 милиони евра,...

Железница преговара за надминување на техничките недостатоци на кинеските возови

Железници на РСМ - Транспорт во моментов преговара со кинеската компанија ЦРРЦ за исполнување на обврските од склучениот договор за набавените шест кинески возови, со што би се надминале техничките недостатоци на гарнитурите и би се извршил технички прием на патничките гарнитури. - Доколку овие преговори не бидат успешни, како правна можност е започнување на арбитражна постапка пред Арбитражниот суд...

Половина од кинеските возови се неисправни и четврта година се без технички прием

Не само еден, туку половина од шесте нови кинески гарнитури веќе се неисправни. Оваа информација ја објави вицепремиерот Кочо Анѓушев во вчерашното интервју за телевизија „Сител“. Новите возови веќе четврта година по ред сообраќаат без извршен технички прием, поради тоа што од кинескиот производител се доставени со помалку седишта за патниците од она што било предвидено во тендерската документација...

Новите кинески локомотиви ова лето ќе почнат да возат по македонските пруги

Најдоцна до април ќе пристигне првата од четирите нови електрични локомотиви за Македонски железници - Транспорт, набавени од кинеската компанија ЦРРЦ Џуџоу. Од Министерството за транспорт и врски за „Мета“ информираат дека останатите локомотиви постепено ќе пристигнуваат во наредните месеци, а вкупната инвестиција во обновата на возниот парк на МЖ - Транспорт изнесува 7 милиони евра. Кинеските електрични локомотиви ќе...

Четири нови електрични локомотиви за обнова на возниот парк

МЖ „Транспорт“ и кинеската компанија „ЦРРЦ Џуџоу“ потпишаа договор за набавка на четири нови електрични локомотиви за обнова на возниот парк. Инвестицијата од осум милиони евра е обезбедена од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР). - Набавката на четирите нови електрични локомотиви практично значи обнова на возниот парк по 40 години и доближување до европските и до светските стандарди. Ќе...

Пост на Фејсбук манипулира дека со дрон намерно се палеле шуми

Станува збор за хеликоптери кои се користат за да се стопира понатамошното ширење на шумски пожар, односно за контролирано палење, при што се прави обрач околу огнот за да...