fbpx
Таг: еколошка жешка точка

таг: еколошка жешка точка

Во Пробиштип започна постапка за санација на хидројаловиштето како една од жешките еко-точки

Советот на Општина Пробиштип ја започна постапката, која во првата фаза предвидува санација на старото хидројаловиште кое е во атарот на градот и кое е една од жешките еколошки точки во земјава, јавува порталот СДК.мк. Од Општина Пробиштип соопштија дека во тек се измените на Генералниот урбанистички план на овој град, како и на двата детални урбанистички планови што...

Тендерот за оградување на депонијата со арсен во Лојане ќе се објави најдоцна нареден месец

Министерството за животна средина и просторно планирање до крајот на август или почетокот на септември треба да го објави тендерот за оградување на депонијата со арсен и други отпадни минерали лоцирана во некогашниот рудник во Лојане. Од ова министерство додаваат дека до крајот на септември ќе биде познато името на компанијата што ќе го огради опасното јаловиште, кое се...

Жителите на Пробиштип со децении живеат со тешки отровни метали пред нивните домови [галерија]

Олово, кадмиум, цинк, жива, железо, бакар, арсен, ураниум и хемикалии како бакар сулфат, натриум цијанид, калиум амил ксантат, калциум оксид и калциум карбонат се само дел од опасните состојки кои ги содржи старото хидројаловиште во Пробиштип. Тешките метали кои се опасни по човековото здравје се лоцирани во самиот град, на стотини метри воздушна линија од градскиот пазар и во...

Пречистителната станица за шестовалентниот хром во Јегуновце далечински ќе се управува

Министерството за животна средина и просторно планирање во моментов ги финализира активностите за објавениот тендер за далечинско управување на пречистителната станица во кругот на фабриката „Југохром“ во Јегуновце, каде се врши прочистување на исцедокот "збогатен" со канцерогениот шестовалентен хром од индустриската депонија. Станува збор за една од жешките еколошки точки во земјава, која претставува потенцијална опасност за подземните води...

Најдоцна за два месеца тендер за оградување и покривање на арсенот во Лојане

Министерството за животна средина и просторно планирање најдоцна за два месеца ќе го распише тендерот за избор на компанија што ќе ја огради и покрие депонијата со арсен и други отпадни минерални суровини во кругот на некогашниот рудник „Лојане“. Најавените средства од 14 милиони денари за оваа намена се обезбедени од буџетот на Министерството. „Моментално се работи на тендерската спецификација....

Сè уште не се знае која фирма и кога ќе го чисти линданот од ОХИС

Сè уште не се знае која компанија ќе го чисти токсичниот линдан од малата депонија во ОХИС, ниту пак кога ќе започнат и колку време ќе траат работите на терен. Според информациите од Министерството за животна средина и просторно планирање, тендерот за избор на фирма сè уште не е финализиран, иако според првичните најави компанијата требаше да биде позната...

На свадба пукал со автоматска пушка, го пренесувале на Фејсбук

СВР Велес - Отсек за недозволена трговија со дрога и оружје поднел кривична пријава против Б.Д.(24) од селото Долно Јаболчиште во општина Чашка, поради постоење основи на сомнение за...