fbpx
Таг: екологија

таг: екологија

Денот на реката Дрим се одбележува со повеќе активности во Струга и во Охрид

Денот на реката Дрим се одбележува со низа активности, во Охрид и во Струга. Еко-караванот ќе посети неколку села каде што со жителите ќе се разговара за добрите земјоделски практики за да се зачува сливот на реката Дрим, за тој да биде во добра еколошка состојба. Еко-активистите, но и претставници од надлежните институции ќе ја посетат станицата за пречистување комунални отпадни води,...

„Чист Охрид“ бара итно отстранување на отпадот од Галичица

Граѓанската организација „Чист Охрид“ спроведува низа акции за чистење, а иницира и други граѓански иницијативи да организираат слични акции низ Охрид и во околината. Младите активисти од ова здружение сметаат дека и понатаму треба да се мобилизира населението со слични потфати. – Граѓаните мора да станат многу посвесни во однос на темата за отпадот, чистата животна средина и како тоа влијае...

Груевски – лидер и експерт за електрични автомобили, двоседи, акумулатори и полначи

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во Музејот на македонската борба за државност и самостојност, објави нови мерки од областа на автомобилизмот и на заштита на животна средина и во детали говореше за карактеристиките на електричните автомобили. Груевски за автомобилите: - Постојат различни видови на електрични автомобили, а тенденцијата е зголемување на нивниот капацитет, односно капацитетот на батериите кои се главниот сегмент...

„Охрид СОС“ на „Д-фестивал“ со документарци за заштитените зони

Граѓанската иницијатива „Охрид СОС“, заедно со еколошкото здружение „Еко свест“, денеска е дел од програмата на „Д-фестивал“ во Дојран. Од „Охрид СОС“ ќе презентираат кратки документарни филмови за последиците од инфраструктурни објекти во заштитени зони. Исто така, ќе го презентираат „Смарт Охрид“ - концептот за одржлив транспорт во Охрид и галерија од фотографии со еколошки катастрофи низ светот предизвикани од...

Денеска се чистеше Македонија

Волонтери на различна возраст, денеска учествуваа во повеќе акции за чистење низ целата земја по повод Светскиот ден на животната средина. Дел од нив, денеска го чистеа Средно Водно, под мотото на проектот „В џеб, ако нема каде друго!“. Младите волонтери собраа значително количество отпад фрлен по патот, а помош добија и од вработени во секторот за зачувување на животната средина на Град...

Министрите од ЈИЕ се обврзаа на соработка околу климата и околината

Министрите за екологија од земјите на Југоисточна Европа (ЈИЕ) се обврзаа на заедничка соработка околу климатските промени и еколошките предизвици, како на билатерално, така и на регионално ниво. Оваа обврска се наведува во Декларацијата за соработка наречена „Иницијатива Подгорица“, која произлезе по денешниот прв панел на оваа тема што се одржа во главниот град на Црна Гора, во организација на...

Tркалезна маса: Еколошките политики се нереални

Во Македонија државните политики од областа на екологијата се спроведуваат бавно, смета универзитетскиот професор Зоран Шапуруќ, учесник на тркалезната маса „Како се трошат народните пари и колку се инвестира во животната средина“ што се одржа во Тетово. Тој смета дека еколошките политики се нерални и во практика многу малку се остварува од сето она што е планирано во поглед на заштита на...

Почнува имплементациската фаза на Проектот за прекугранично управување со Дримскиот басен

В среда, на 16 декември, со организирање на почетниот состанок во Тирана, почнува имплементациската фаза на Проектот за прекугранично управување со Дримскиот басен, финансики поддржан од Глобалниот еколошки фонд (ГЕФ). На состанокот, од македонска страна, ќе се обрати заменик-министерот за животна средина и за просторно планирање, Стево Темелковски, а презентација за проектот ќе одржи  Дејан Пановски, еден од иницијаторите на...

Трибина на МОСТ за еколошките прашања во Струга

Во рамките на проектот „Мобилен парламент“, граѓанската асоцијација МОСТ, денеска во 18 часот, во хотелот „Дрим“ во Струга, организира јавна средба на тема „Пратениците и граѓаните отворено за еколошките прашања во Струга“. Проектот „Мобилен парламент“ е реализиран од граѓанската асоцијација МОСТ, а е поддржан од Европската унија (ЕУ), преку Европскиот инструмент за демократија и човекови права. Целта е, како што соопштија...

СДСМ: Имаме конкретни мерки за здрава средина и за здрав живот

Според извештајот „Зелен пораст“ на Светска банка за 2014 година, Македонија е на прво место на листата за изложеност на граѓаните на загаден воздух со цврсти честички. Дополнително, Светка банка наведува дека Македонија е на петто место според годишните смртни случаи предизвикани од загаден воздух, односно од честичките ПМ10, соопштија од СДСМ. „Сознанијата на Светска банка упатуваат на тоа дека...

Еколозите го поздравуваат потегот на Албанија за рушење на објектите на охриското крајбрежје

Потегот на Република Албанија да не се дозволува изградба на никакви објекти на брегот на Охридско Езеро на растојание од 30 до 50 метри од брегот, претставува голем и одговорен чекор во еколошката заштита на Охридско Езеро, заедно со неговата флора и фауна, вели екологот од Охрид, Лазо Наумоски. Истовремено, предупредува дека климатските промени придонесуваат за изчезнување на слатката...

Незири против ограничувањата за стари возила

Министерот за економија Беким Незири e против ограничување на користењето стари возила кои не ги исполнуваат еколошките стандарди или забрана за нивно регистирање, и очекува дека во наредните неколку години нема да се воведува оваа мерка. - Како ресорен министер, дадов негативно мислење за ова барање и реков дека ќе направам детална анализа. Ценам дека таквата мерка ќе има големи...

ФБИ изврши претрес на имотот на Трамп во Флорида

ФБИ изврши претрес во понеделникот во одморалиштето Мар-а-Лаго на Доналд Трамп во Палм Бич, Флорида, како дел од истрагата за постапување со претседателските документи, вклучително и доверливи документи, кои...