fbpx
Таг: егзистенција

таг: егзистенција

Пандемијата со Ковид-19 покажа дека најсигурна егзистенција има во државната администрација

Фото: Борче Поповски/Kolektif.mk
Пандемијата на Ковид-19 и мерките кои се преземаат за справување со оваа состојба, уште еднаш покажа дека најсигурно работно место, а со тоа и најсигурна егзистенција нуди вработувањето во државната администрација и вработувањето во јавниот сектор, изјави Слаѓана Тасева, претседател на „Транспаренси Интернешнл – Македонија“ (ТИ-М) во врска со извештајот „Проценка на ранливост од корупција во политиките и постапките...

СДСМ: 10.000 затворени домашни фирми, секоја трета со блокирана сметка

„10.000 затворени домашни фирми се резултатот на Никола Груевски во економијта. Секоја трета фирма е со блокирана сметкa. Малите и средни претпријатија со години беа потценувани со државна помош од само две евра годишно по фирма“, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се додава дека 10.000 семејства кои егизистираа од тие фирми останаа на улица без работа и...

Димитриевски: На професионалните војници им е загрозена егзистенцијата

Власта на ВМРО-ДПМНЕ ги излажа професионалните војници кои штрајкуваа со глад, дека ќе ги вработи. Пред пет дена заврши последниот рок, според измените на Законот за служба во АРМ, со кој што тие требаше да бидат вработени во некои од државните органи. Емил Димитриев, лично од позиција на генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, тоа јавно им го вети. Премиерот Димитриев не го спроведе...

СДСМ: 6.007 помалку работници во текстилната индустрија

„Во текстилната индустрија, бројот на вработени од 2007 до 2014 година се намалил за 6.007 работници. Тоа се 6.007 семејства со загрозена егзистенција. И рударската индустрија доживеа силен удар и намалување на невработеноста. Пред неколку дена, дури 1.000 рудари останаа без работа. Корупцијата што царуваше во изминатите 10 години изеде безброј работни места“, се вели во соопштението на СДСМ. Од опозициската партија велат...

Пендаровски: Ако од бугарска страна пак се спори идентитетот, да се повлечеме од преговорите

По денешната средба со членовите од Советот за безбедност, кажав дека откако францускиот предлог ќе влезе во Владата, очекувам во заклучоците на Влада, да стои дека од денот кога...