fbpx
Таг: ефекти

таг: ефекти

Институтот за јавно здравје ги истражува ефектите од возењето велосипед во Градот Скопје

Здравствено-економска проценка на возењето велосипед на ниво на Град Скопје, е најновото истражување што го спроведува Институтот за јавно здравје. За сите заинтересирани граѓани објавен е анкетен прашалник што може да се пополни онлајн и кој е целосно анонимен. Одговорите добиени од прашалникот ќе се користат за научно-истражувачки цели, со кои ќе се определат здравствените и економските ефекти од...

Мерките против загадување уште се на сила, рано е да се видат ефектите, велат надлежните

Во Скопје и денес важат забраните и ограничувањата на Градот Скопје и на Владата, кои стапија на сила вчера, а кои произлегуваат од итните мерки за намалување на загадувањето на воздухот по добиеното известување од страна на Министерството за животна средина дека квалитетот на воздухот последователно два дена е надминат над законски пропишаниот минимум, односно над 188 микрограми на...

За три години, тројно се намалени пријавите за несакани реакции од вакцини (инфографик)

За три години, тројно е намален бројот на пријави од граѓани за несакани реакции од вакцините, покажува евиденцијата на Институтот за јавно здравје. Во 2015 година, регистрирани се 48 пријави за несакани ефекти од вакцини, додека во 2016 се регистрирани 16, а во 2017 само 13 пријави. Значителното намалување на несаканите реакции може да се поврзе со воведувањето на поливалентните...

Катерина Ставридис: Имунизацијата е едно од најголемите достигнувања на медицината

Вакцинацијата директно придонесува за намалување на бројот на заболени и смртноста од вакцино-превентабилните заболувања. Според СЗО со вакцинирањето се спасуваат два до три милиони деца во светот, секоја година, вели епидемиологот д-р Катерина Ставридис. - Последен случај на дифтерија во Македонија е регистриран во 1976 година, неонатален тетанус не е регистриран од 1993 година, а последен случај на детска парализа...

Ангеловска-Бежоска: Поскапиот бензин нема да предизвика позначајна инфлација

Поскапиот бензин нема да предизвика позначајни инфлаторни притисоци и стапката на инфлација во земјава годинава нема да биде повисока од два проценти, одговори на новинарско прашање гувернерката Анита Ангеловска - Бежоска, на конференцијата која се одржува во Охрид. Народна банка го очекувала растот на цените на нафтата на светските берзи, а се прогнозира дека тој тренд ќе продолжи и оваа година. -...

Либански компании презентирале проекти за енергетиката и за туризмот

Претставници на либански компании во Македонија, на средбата со вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, презентирале неколку потенцијални инвестициски проекти од енергетиката, со посебен фокус на обновливите извори на енергија, туризмот, лесната индустрија и од областа на мултимедијално рекламирање. „Владата е отворена за странски инвестиции, добродојдени се нови инвеститори кои ќе донесат иновации, современи технологии и производи со повисока додадена...

Проектираниот пораст на БДП за годинава е 3,5 проценти

Домашниот бруто-производ во третиот квартал од минатата година оствари годишен пораст од 3,5 проценти, што е во согласност со октомвриската проекција, иако стапката на пораст е малку повисока од очекуваната, објави Народна банка. - За разлика од претходниот период, клучен поединечен двигател на порастот во третиот квартал е личната потрошувачка, при постојани позитивни движења на пазарот на труд и засилување...

Компаниите заработиле 30 милиони евра од соработката со странските инвеститори

Домашните компании заработиле 30 милиони евра од активностите кои ги направиле за странските инвеститори, информираше новоизбраниот претседател на советот на странски инвеститори, Штефан Петер, на прес-конференцијата посветена на ефектите на странските инвестиции во развојот на домашната економија. Според Петер, соработката на домашните компании со странските инвеститори има мултиплицирачки ефекти преку генерирање поголем економски пораст, придонес кон вработувањата и трансфер на...

ЗНМ реагира, новинарката Илинка Иљоска од Мета вербално нападната поради направени фотографии од нерасчистено ѓубре

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осудува заканите и навредите од страна на вработени во „Комунална хигиена“ - Скопје (КХС) кон новинарката Илинка Иљоска од новинската агенција Мета,...