fbpx
Таг: една може

таг: една може

Самохраните мајки и еднородителските семејства на протест: „Не сакаме сожалување, сакаме права“

Дефинирање на термините „самохран родител“ и „еднородителско семејство“ во соодветните закони на соодветно инклузивен начин, решавање на станбеното прашање и квалитетно вработување на самохраните родители, како и зголемување на учеството на жените-самохрани мајки во општеството преку квоти, се дел од барањата кои беа упатени на првиот протестен марш во историјата на Северна Македонија посветен на самохраните родители. Во организација на...

Во недела марш за поголеми права на самохраните мајки и нивните деца

Организацијата „Една може“ го организира првиот протестен марш во историјата на Македонија посветен на самохраните мајки. Оттаму ги повикуваат сите оние кои сакаат да ги поддржат на 13-ти февруари во недела од 13 часот, со првична собирна локација од паркот „Жена борец“ во Скопје. Учесниците ќе се движат регулирано до Министерството за труд и социјална политика. „Со ова сакаме да...

„Мамо си одиш, не ме оставај“, објавена публикација со дојави од самохрани мајки

„Компилација мегафон 1: Анонимна реалност/дојави на еднородителски семејства и самохрани мајки во Република С. Македонија“, е името на публикацијата која неодамна ја објави здружението „Една може!“, а чија авторка е претседателката на здружението Дороти Пачкова. Целта на објавувањето на една ваква компилација од анонимни дојави на самохрани мајки и еднородителски семејства, е да се обелоденат предизвиците со кои се...

Младите на „Една може!“ во борба против неправдите и стигмата кон децата од еднородителски семејства

Младите на Една може!
Неодамна започна да функционира подмладокот на организацијата „Една може!“, која претставува прва и единствена граѓанска организација за унапредување на правата на еднородителските семејства, во најголема мера на самохраните мајки. Иако не се знае колкав е точниот број на самохрани родители во државата, во оваа организација се регистрирани околу 5.000 членови. Дел од самохраните родители добиваат помош и поддршка од...

Како мислите децата да ни седат сами дома додека ние работиме, прашуваат самохраните мајки

По денешната владина одлука, од 23 септември да се вратат на работа родителите кои изминативе шест месеци ја користеа мерката да бидат ослободени од одење на работа, реагираше Здружението на самохрани мајки „Една може!“. Оттаму истакнуваат дека со започнување на вонредната состојба, специфични мерки беа креирани за различни групи, а самохраните родители беа изоставени и за нив не беа...

Иницијатива на „Една може“ за поддршка на еднородителските семејства во ризик поради корона кризата

Поттикнати од вонредната состојба, организацијата „Една може!“ започнува ад хок активности за поддршка на еднородителски семејства во ризик. Преку иницијативата „Заедно во се! - Емпатија, солидарност, споделување“, организацијата ги повикува сите компании да донираат прехранбени, хигиенски, дезифициенски и разновидни добра. „Овие активности се иницирани низ согледување на мноштвото дојави и барања за поддршка од целната група – самохрани мајки, повеќекратно...

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Електронскиот систем на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12-ти овој месец беше цел на хакерски напад од меѓународна хакерска група Black Byte. Нападот предизвика блокирање на редовниот работен...