fbpx
Таг: Еден

таг: Еден

Животните имаат права само на хартија, активистите финансиски и психички исцрпени, но не се откажуваат

Пријави за неодговорно сопствеништво, организирање борби со кучиња, малтретирање и убивање животни на улица, шверц на диви животни, нелегални зоолошки градини. Правата на животните во Македонија секојдневно се прекршуваат, активистите и здруженијата го вклучуваат алармот, а институциите недоволно и несоодветно реагираат на прекршоците. Денешниот ден, 10 декември, освен што е Меѓународен ден на човековите права, се одбележува и како Меѓународен...

Заштитата на Студенчишко Блато, „Охрид СОС“ ја подигна на европско ниво

Од 15 до 19 мај, во Скопје и во Охрид во работна посета ќе биде проф. д-р Јос Ферхуфен, претседател на Европскиот разгранок на Светското друштво на научници за блатни еко-системи. Од Граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ велат дека Ферхуфен доаѓа на нивна иницијатива и дека во Скопје ќе одржи серија предавања на Природно-математичкиот факултет. Исто така, ќе биде специјален гостин...

Охриѓани против новите градежни зафати, бараат заштита на Студенчишко Блато

Околу 99 отсто од сите 300 анкетирани жители од Охридско сметаат дека промената на деталниот урбанистички план за зголемување на катноста на објектите од хотел „Тино“ до „Милениум палас“ е штетна урбанистичка одлука, која треба да се повлече. Огромен дел од испитаните граѓани, исто така, ги оценуваат предвидените капитални инфраструктурни проекти како исклучиво штетни и непотребни за регионот, покажуваат бројките...

Заразата со птичји грип во Струшко е потенцијална закана за луѓето, сметаат од „Еден“

Наспроти информациите што кружат во јавноста дека птичјиот грип А(Х5Н8) кој го има во Струшко не е опасен по здравјето на луѓето, сепак заразата е потенцијална закана, информираат од здружението за заштита на животните и на животната средина „Еден“. - Постојат ретки документирани случаи на пренесување на инфекција со сличен тип на птичји грип на човек во минатото и не може...

Вештачката интелигенција може да доведе до истребување – ново предупредување на познавачите

Група врвни истражувачи, инженери и извршни директори, вклучително и шефовите на OpenAI (Опен АИ) и Google Deepmind (Гугл Дипмајнд) предупредија дека вештачката интелигенција (ВИ) може да доведе до истребување...