fbpx
Таг: дуално образование

таг: дуално образование

МОН: Формирани 97 паралелки за дуално образование во 46 средни училишта

Во соработка со општините и компаниите, досега на ниво на државава се оформија 97 паралелки во 46 средни училишта, кои заедно со над 200 компании од есенва ќе спроведуваат концепт на дуално образование, а компаниите беа наведени во конкурсот за запишување во средните училишта. Министерството за образование и наука (МОН) реализираше целосно нова политика на стипендирање за новата учебна...

Денеска почнуваат уписите во средните училишта, дуални паралелки има во 25 општини низ земјава

Уписите во средните училишта низ земјава започнуваат денеска и ќе траат во наредните три дена. Министерството за образование и наука во објавениот Конкурс наведува дека во јавните средни училишта слободни се 30.053 места во 913 паралелки во 109 средни училишта ширум земјава. Во јунскиот уписен рок, првото пријавување ќе се одржи на 14 јуни од 12 до 19 часот, на...

ТИРЗ најавува нов, германски модел на едукација според потребите на компаниите

Нови мерки за унапредување на концептот на дуално образование, според потребите на компаниите и поддршка на иницијативата на Институтот за менаџмент и бизнис Хајлдеберг за воведување на германски модел на едукација во земјава, најави директорот на Дирекцијата за ТИРЗ, Јован Деспотовски. На отворањето на панел дискусијата посветена на „Германското дуално образование и врската со бизнис секторот“, во рамките на...

Прилепските средни училишта ги промовираа можностите што ги нуди стручното образование

Прилепските средни стручни училишта денеска ги отворија вратите за идните средношколци, со цел нивно запознавање со придобивките и можностите кои ги нуди стручното образование, информираат од Министерството за образование и наука. Активностите се дел од кампањата „Учи паметно, работи стручно“ на Министерството за образование и наука, која се спроведува со поддршка на Швајцарската амбасада во Скопје. Средните училишта „Ѓорче Петров“,...

Со нови дуални паралелки во Велес, ќе се обезбедува стручен кадар

Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска како дел од отворените денови на кампањата „Учи паметно, работи стручни“ ги посети двете средни стручни училишта „Коле Неделковски“ и „Димитрија Чуповски“ во Велес, каде од септември се отвораат нови паралелки со струки барани од компаниите, информираат од Министерството за образование и наука. На штандови поставени во училишните дворови полуматурантите имаа можност...

Од септември во средното „Михајло Пупин“ ќе има дуални паралелки за електротехничар и електромеханичар

Во рамки на наставната програма во „СЕТУ Михајло Пупин“, од септември започнуваат две нови дуални паралелки во профилите Електротехничар – Енергетичар и Електромеханичар. За таа цел, денеска е потпишан договор за соработка со АД Електрани на Северна Македонија, ЛИБЕРТИ АД Скопје, Раде Кончар Контактори и релеи доо и МАСАК СОЛУТИОН ДОО, кои ќе дадат поддршка за формирање на дуалните...

Годинава на ниво на државата запишани се 85 ученици во дуално образование

Министерката за образование и наука, Мила Царовска на денешната посета во средните стручни училишта во Велес и Кавадарци истакна дека стручното образование продолжува и во услови на пандемија како одговор на потребите на стопанството за квалитетен и добро обучен кадар, посочувајќи дека оваа учебна година дуално образование посетуваат вкупно 220 ученици. Од нив, годинава се запишани 85 ученици. „Она кое...

Ученици од Прилеп и годинава вклучени во проектот дуално образование

Ученици од две паралелки од средното стручно училиште „Ристе Ристески-Ричко“ од Прилеп, и годинава ќе бидат вклучени во проектот „дуално образование“ по германски терк. Учениците од две струки: техничари за индустриска мехатроника и за производно машинство, покрај редовната настава, ќе извршуваат и практична настава во прилепските компании: „Витаминка“, Гентерм“ и „ВИК“. „Оваа учебна година за профилот техничар за индустриска мехатроника...

Почнува проектот за дуално стручно образование, ќе се води по германски терк

Делегацијата на германското стопанство во Македонија почнува со тригодишен проект за дуално стручно образование кој ќе биде воден по германски терк. Директорот на Делегацијата на германското стопанство во Македонија, Патрик Мартенс, смета дека овој проект е од особено значење за развојот во стопанството во Македонија и голем број проблеми ќе се решат со неговата имплементација. - Со овој проект ќе им помогнеме...

Вечерва во МКЦ прв феминистички стенд-ап на Прво па женско 10

Вечерва во МКЦ Клуб Ресторан, како дел од програмата на фестивалот Прво па женско во организација на Tiiiit! Inc. ќе се одржи првиот феминистички стенд-ап. Со свој комичен материјал...