fbpx
Таг: државен завод за статистика

таг: државен завод за статистика

Просечната нето-плата во мај изнесувала 22.324 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2016 годинава, изнесува 22.324 денари и во однос на истиот месец лани е повисока за 1,1 процент, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите градежништво (8,7 проценти), административни и помошни услужни дејности (7,6 проценти) и земјоделство, шумарство и рибарство...

Цените на индустриските производи повисоки за 0,5 отсто на годишно ниво

Продажните цени на индустриски производи на домашниот пазар во мај се повисоки за 0,8 отсто на месечно ниво, односно за 0,5 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Во мај, во однос на истиот месец лани, продажните цени на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите капитални производи за 7,6 проценти, трајни производи за широка потрошувачка за 3,9 проценти,...

Зголемени извозот и увозот во првиот квартал од годината во однос на истиот период лани

Вкупната вредност на извозот на стоки  во периодот јануари-април 2016 година, изнесува 1.489.998.000 долари и бележи пораст од 9,5 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока во истиот период изнесува 2.093.891.000 долари, што е за 4,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит во периодот јануари-април изнесува 603.893.000...

Цените на индустриските производи на домашниот пазар се намалуваат

Продажните цени на индустриските производи на домашниот пазар се пониски за 0,1 отсто на месечно ниво, односно за 0,7 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Во февруари 2016, во споредба со претходниот месец, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,5 отсто и интермедијарни...

Недоволната побарувачка го ограничува обемот на производство

Според оцената на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во септември 2015 година е за 0,6 процентни поени зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на септември 2014 година е зголемен за 6,2 процентни поени, објави Државниот завод за статистика. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во септември годинава, во однос на август...

ЗНМ реагира, новинарката Илинка Иљоска од Мета вербално нападната поради направени фотографии од нерасчистено ѓубре

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осудува заканите и навредите од страна на вработени во „Комунална хигиена“ - Скопје (КХС) кон новинарката Илинка Иљоска од новинската агенција Мета,...