fbpx
Таг: државен завод за статистика

таг: државен завод за статистика

ДЗС и СКМ: Пописот е неопходен за макроекономски планирања и носење бизнис одлуки

средба ДЗС СКМ
Пописната акција што ќе се спроведе од 1 до 21 април годинава треба да обезбеди податоци корисни за бизнис заедницата, во поглед на планирање на развојни политики, планирани инвестиции и проекции за капацитетот на потребната работна сила. Затоа е неопходна потребата од интензивирање на соработката со членовите на бизнис заедницата, особено во однос на обезбедувањето логистичка поддршка. Тоа беше посочено...

ДЗС: Индустриските капацитети во септември во просек биле искористени до 67,5 отсто

Недоволната странска и домашна побарувачка, неизвесното економско опкружување, недостигот на квалификувана работна сила и на суровини за производство, како и финансиските проблеми со кои се соочуваат домашните компании поради ковид кризата, се причината поради која во септември раководителите на компаниите од преработувачката индустрија искажале понеповолни деловни тенденции, во споредба со истиот месец минатата година. Тоа го покажуваат најновите податоци на...

ВМРО-ДПМНЕ бара консултации за пописот, во спротивно нема да го поддржат неговото одржување

Од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека власта ја нема консултирано опозицијата за спроведување на пописот, предупредувајќи дека нема да го поддржат одржувањето на најавениот попис во април 2021 година. Од ВМРО-ДПМНЕ бараат пописот да биде статистичка, а не политичка операција, и да се спроведе со почитување на европските критериуми за попис пропишани од ЕУРОСТАТ, која е институција за вакви...

ДЗС: Просечната плата продолжува да расте, во јули достигна 27.231 денар

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јули година изнесува 27.231 денар, објави Државниот завод за статистика (ДЗС), и таа е за 8,5 отсто поголема од нето просечната плата во истиот месец минатата година. Или, индексот на просечната плата јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, изнесува 108,5. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на растот на платите...

Зголемените трошоци за домување во август ја качија инфлација за 1,5 отсто

Повисоките вкупни трошоци за домување и за храна и пијалоци во минатиот месец доведоа до пораст на инфлацијата на месечно ниво. Државниот завод за статистика објави дека вкупната инфлацијата во август 2020 изнесувала 1,5 отсто, односно дека, во споредба со истиот месец минатата година, за толку се зголемиле трошоците на живот во државава. Додека во однос на цела 2019,...

ДЗС: Пад на невработеноста од 17,3 отсто лани на 16,7 отсто во второто тримесечје од годинава

Намалување на бројот на невработените лица во државава, евидентира Државниот завод за статистика (ДЗС) за периодот од второто тримесечје од годинава. Во овој период имало 159.623 невработени лица, додека во цела 2019 година бројот на невработените изнесувал 166.363, или стапката на невработеност лани била 17,3 отсто, додека во второто тримесечје од 2020 таа изнесува 16,7 отсто. Според денешните податоци...

Авиосообраќајот профункционира во јули, но бројот на патници драстично е намален (инфографик)

Воздухопловниот превоз од двата македонски аеродрома беше воспоставен во јули за прв пат од почетокот на корона кризата во нашата земја, но малку граѓани го користеле авиосообраќајот за патувања изминатиот месец. Државниот завод за статистика во јули 2020 година регистрирал вкупно 63.448 патници од аеродромите во Скопје и Охрид, што е за над 228.000 патници помалку во споредба со...

Огромен пад на бројот на патници превезени со автобуси во вториот квартал од годинава

Забележан е огромен пад на бројот на патници превезени со автобуси во вториот квартал на годинава, односно 64 отсто помалку во однос на истиот период минатата година, соопшти Државниот завод за статистика. Податоците објавени денеска говорат дека во второто тримесечје од 2020 година, во патниот патнички превоз со автобуси се превезени вкупно 7,136 милиони патници, и во однос на истиот...

ДЗС: Во јуни се издадени за 35,1 отсто повеќе одобренија за градба од истиот месец лани

Пандемијата со корона вирусот не ги спречи инвестициите во капиталните објекти во државaва, чија предвидена вредност во јуни значително ја зголеми вкупната сума на изградените градежни објекти како и бројот на издадени решенија за градба. Според најновите податоци на Државниот завод за статистика, ДЗС, во јуни годинава се издадени 273 одобренија за градење, што е за 35,1 отсто повеќе во...

Туризмот во колапс, во јуни имало за 95,6 отсто помалку туристи и за 94,6 отсто помал број на ноќевања

Туристичката дејност која се најде меѓу првите најпогодени од пандемијата со корона вирусот, продолжува да бележи катастрофални резултати. Според денешните податоци на Државниот завод за статистика, ДЗС, во јуни бројот на туристите изнесувал 5.210, а на остварените ноќевања 14.179. При тоа, туристи имало за 95,6 отсто помалку во споредба со истиот месец лани, а остварени ноќевања за 94,6 отсто. Бројот...

Свежиот и разладениот зеленчук во јули поевтиниле за 21,3 отсто

Свежиот и разладениот зеленчук (освен компирите и другите коренести плодови) во јули годинава поевтиниле за 21,3 отсто во споредба со претходниот месец, или како што објави денеска Државниот завод за статистика, за толкав процент имало намалување на индексите на трошоците на животот во јули 2020 година, во споредба со јуни. Воедно, минимален пад на цените, односно на индексот на трошоците...

Во првите шест месеци пад на извозот од 24 отсто, на увозот од 20 отсто

Последиците од корона кризата, очекувано, се одразија негативно и врз трговската размена меѓу нашата земја и странство. Државниот завод за статистика (ДЗС) ги обелодени денеска минусните резултати за првите шест месеци од годинава. Според нив, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во перидот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 2.705.623 илјади долари и бележи пад...

Превозот на патници со меѓународни возови и годинава ќе руши неславен рекорд (инфографик)

Неславен биланс на превезени патници во меѓународниот железнички сообраќај регистрирал Државниот завод за статистика. Во 2019 година биле превезени најмалку патници со воз кон странските дестинации во минатата деценија, а годинава за првпат во историјата е веројатно Македонија да нема ниту еден превезен патник со воз во меѓународниот железнички сообраќај поради затворените граници како резултат на пандемијата со ковид-19. Меѓународните...

За 4,4 отсто помалку вработени во индустријата во првите четири месеци од годинава

Кризата во економијата што настана поради корона вирусот предизвика и намалување на бројот на работниците во индустријата. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), индексот на бројот на работниците во индустријата во јуни годинава, во споредба со истиот месец лани, изнесува 94,8 или бележи намалување од 5,2 отсто. За првите четири месеци од 2020 година е регистриран помал број...

Во јуни индустриското производство опаднало за 15,1 отсто

Индустриското производство падна во минус како последица на корона кризата која негативно се одразува врз сите сектори. Во јуни годинава падот на индустријата, како што соопшти денеска Државниот завод за статистика (ДЗС) изнесува 15,1 отсто, во однос на јуни 2019 година, или индексот на индустриското производство во јуни 2020 година, во однос на јуни 2019 година, изнесува 84,9. Пандемијата на...

АНАЛИЗА: Градежништво, туризам, преработувачка индустрија – оцени и очекувања на бизнисмените

Статистиката ги измери и првите „црни“ бројки за дел од економските сектори – во туризмот целосен колапс, во градежништвото драматичен пад на вредноста на објектите кои се планирани да се градат, но и на бројот на одобренија за градба. Бизнисмените пак од преработувачката индустрија се со оцени дека економската состојба се влошува, пишува „Порталб.мк“. Преработувачка индустрија - оцени и очекувања...

Туристите од странство се најнезадоволни од македонските патишта и хигиената на јавните места

Странските посетители на земјава се најнезадоволни од патната мрежа и од лошата хигиена на јавните места. Така одговориле најголемиот процент од гостите од странство анкетирани на граничните премини во минатата година, додека највисоки оценки дале за односот на луѓето и за археолошките и историските ресурси на Северна Македонија. Ова го покажуваат резултатите од Анкетата на странските посетители на граничните премини...

Аеродромите во јуни со само 36 патници, поради короната досега изгубени над 720.000 патници (инфографик)

Со само 36 превезени патници во текот на јуни 2020 година, македонските аеродроми поради ковид-19 минатиот месец срушија неславен рекорд во историјата на авиосообраќајот на земјава. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека пандемијата со корона вирусот во првите шест месеци од годинава довела до губење на 727.930 патници во споредба со првото полугодие од минатата година. На аеродромите...

Просечната плата во мај пораснала за 4,4 отсто во однос на истиот месец лани

И покрај пандемијата со ковид-19 која трае веќе петти месец, во која некои вработени или останаа без работа или примаат намалена месечна плата, Државниот завод за статистика (ДЗС) евидентира дека во мај годинава просечната плата се зголемила за 4,4 отсто во споредба со истиот месец минатата година, додека, во првите 5 месеци од годинава платата е поголема за 8,2...

Короната удри по македонскиот туризам, само во мај се загубени речиси 100.000 гости

Милионски загуби изразени во евра претрпува македонскиот туризам како последица на пандемијата со ковид-19 што ја зафати нашата земја. Само во мај 2020 година, бројот на туристи се намалил за речиси 100.000 гости во споредба со идентичниот период лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). За разлика од минатата година, кога во мај имало 98.998 туристи, годинава во...

ЗНМ реагира, новинарката Илинка Иљоска од Мета вербално нападната поради направени фотографии од нерасчистено ѓубре

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осудува заканите и навредите од страна на вработени во „Комунална хигиена“ - Скопје (КХС) кон новинарката Илинка Иљоска од новинската агенција Мета,...