fbpx
Таг: државен завод за статистика

таг: државен завод за статистика

Бројот на дипломирани студенти се намалил за 3.5 отсто, две третини од нив учеле на државните универзитети

Вкупно 7.483 студенти минатата година завршиле додипломски студии на високите стручни школи и на факултетите во земјава, што претставува намалување за 3,5 отсто во споредба со 2021 година, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Ако се направи споредба меѓу факултетите, може да се заклучи дека најмногу студенти минатата година дипломирале на Економскиот факултет при приватниот Универзитет за туризам...

Основното образование губи по околу 1.000 ученици годишно

За само една учебна година, бројот на ученици во основното образование се намалил за 1.015, а бројот на средношколци за дури 1.798, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). На крајот на учебната 2021/2022 година, бројот на учениците во редовните основни училишта изнесува 184.910, што е намалување за 0.6 отсо во однос на претходната година, а во редовните...

Ни требаат речиси 50.000 денари месечно за преживување, трошоците за живот повисоки за 13 отсто

Минималните трошоци на едно четиричлено семејство во април изнесувале 49.384 денари, објави Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ), кој ја изработува синдикалната потрошувачка кошничка. Според ССМ, над 19 илјади денари се потребни за храна и за пијалоци, и над 13 илјади денари за режиски трошоци. Според Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во април 2023 година, во однос...

Универзитетите бројат вкупно 3.166 наставници, најмногу има на факултетите за медицина

Бројот на наставници и соработници во македонските високообразовни установи во тековната академска 2022/2023 година изнесува 4.496, информираше вчера Државниот завод за статистика. Од вкупниот број, 3.166 или 70,4 отсто се наставници, додека 1.330, односно 29,6 проценти се соработници во наставата. Податоците укажуваат и на речиси изедначена полова структура - бројот на наставнички и соработнички изнесува 50,1 отсто, додека наставници и соработници...

Просечната нето-плата во февруари изнесувала 33.720 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2023 година, изнесувала 33.720 денари, соопшти Државниот завод за статистика. Во споредба со февруари минатата година, има зголемување на нето-платата по вработен за 13 отсто. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: градежништво (21,3 %), информации и комуникации (18,5 %) и објекти за...

ДЗС: Намален бројот на доктори на науки и на магистри во 2022 во споредба со претходната година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2022 година, звањето доктор на науки го стекнале 197 лица, што претставува намалување за 2 отсто во споредба со 2021 година. Најголем број од лицата, 31 отсто, докторирале во областа на здравството и социјалната заштита, потоа 17.8 проценти во бизнисот, администрацијата и правото, понатаму следат општествените науки, новинарството и информирањето со 10.2...

Цените во јануари за 17,1 отсто повисоки отколку пред една година, поскапени повеќе производи и услуги

Индексот на трошоците на животот во јануари годинава, во однос на истиот месец минатата, 2022 година, бележи зголемување од 17,1 отсто, додека индексот на цените на мало, исто така, е зголемен и тоа за 13,3 отсто, информираше Државниот завод за статистика (ДЗС). Од друга страна, пораст на цените во изминатиот месец во споредба со декември 2022 година, е забележан кај...

Бројот на ученици опаѓа, се вработуваат сè повеќе наставници

Во училиштето во селото Добрево во близина на Пробиштип, во 2012 година, учеле вкупно 11 ученици. Постепено, бројот на дечиња се намалил на осум, сè додека во училиштето не останало само едно детенце, за да денеска, ученичките столчиња се сосема празни, а школото - под клуч. Училиштето во Добрево не е единственото во земјава во кое реалноста е ваква....

Инфлацијата во септември се искачи на 18,7 отсто

Индексот на трошоците на животот во септември 2022 година, во однос на септември 2021 година, бележи зголемување од 18,7 отсто, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 14,7 отсто, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во септември 2022 година, во однос на претходниот месец, изнесувал...

Според пописот 776 девојки на возраст од 15 до 19 години родиле по едно дете

Според новиот сет податоци на Држанвиот завод за статистика (ДЗС) од ланскиот попис, во Република Северна Македонија во земјава има вкупно 775026 женско население. Од нив 50630 се попишани во старосната група од 15 до 19 години. Податоците покажуваат дека меѓу жените, односно девојките од оваа старосна група има 766 кои родиле по едно дете, а 195 родиле две деца....

Реактор ја промовираше родовата анализа на тема: „Родова статистика и вклучување на родовата перспектива во статистичкиот систем на Северна Македонија“

Неезависната истражувачка организација Реактор - Истражување во акција ја промовираше родовата анализа на тема: „Родова статистика и вклучување на родовата перспектива во статистичкиот систем на Северна Македонија“ во која се обработени две клучни прашања, односно: Како да се вклучи родот во националниот статистички систем и Кои се приоритетните области на кои им недостасува родова статистика. Документот се обидува да даде...

Само 2,5 отсто од зградите во државата имаат пристап за лица со посебни потреби

Од вкупно 533.659 згради во С. Македонија, само 13.142 или 2,5 отсто имат пристап за лица со посебни потреби, пишува во четвртиот сет податоци од Пописот на населението, домаќинствата и становите 2021 година. Овој изненадувачки мал процент покажува дека речиси никој од градежниците не се грижи за лицата со посебни потреби и не гради пристапни патеки до објектите. Според податоците,...

Просечната нето-плата во мај се зголемила на 31.407 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2022 година изнесува 31.407 денари, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС). Според податоците на ДЗС индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2022 година, во однос на мај 2021 година, изнесува 109.4. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите:...

Во земјава има 6.037 доктори на науки и 18.897 неписмени лица

Во С. Македонија, 6.037 лица (0,4 отсто) се со докторат, 23.192 лица (1,5 отсто) немаат никакво образование, а пак, 62.129 лица (4,1 отсто) се со незавршено основно образование. Ова го покажува евиденцијата на Државниот завод за статистика, во согласност со Програмата за објавување и дисеминација на податоците од Пописот на населението, домаќинствата и становите во државата. „Според писменоста, регистрирани се...

ДЗС: За 3.418 лица е помал бројот на живородени деца од бројот на починати

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2022 година, живородени се 4.009 деца и во споредба со истиот период од претходната година нивниот број е зголемен за 2,9 oтсто, информираат оттаму. „Во првото тримесечје од 2022 година, умреле 7.427 лица, а од нив 12 се умрени доенчиња, што претставува зголемување од 7,2 отсто во споредба со...

Лани дипломирале 7.753 студенти, најмногу на Економскиот факултет при УКИМ

Економски факултет УКИМ
Додипломски студии на високите стручни школи и факултетите во земјава, минатата година завршиле вкупно 7.753 студенти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). Меѓу дипломираните, 58,8 отсто се жени. Од вкупниот број дипломирани студенти, 84,2 проценти се редовни, додека 15,8 отсто се вонредни студенти. Податоците на ДЗС покажуваат и дека во рок дипломирале 28 проценти од студентите, додека 72...

[Инфографик] Во двете пандемиски години починале 16.000 лица повеќе од просекот

Вкупниот број на починати во текот на 2021 година во земјава изнесува 28.816 лица, објави Државниот завод за статистика. Тоа е најголем број на починати на годишно ниво од осамостојувањето на земјата. Во 2021 г. починале за околу 9.500 повеќе лица во споредба со просекот во изминатите 18 години, од 2002 до 2019 г. Ако ја пресметаме и 2020 година...

Резултатите од пописот ќе бидат објавени во законскиот рок, уверува Селами

попис прифатен центар визбегово фото: МТСП
Иако во Државниот завод за статистика (ДЗС) најавија дека резултатите од пописот ќе бидат објавени на крајот на 2021 година, тие сè уште не се објавени. Како што за Порталб.мк изјави заменик-директорот на ДЗС, Илми Селами, резултатите секако ќе бидат објавени во законскиот рок, но не може да се предвиди конкретен датум или период кога тоа ќе се случи,...

Уште осум дена до крајот на пописот, од ДЗС се децидни дека никој нема пристап до личните податоци

Уште осум дена до крајот на пописот кој во земјава не е направен две децении. Од Државниот завод за статистика велеат дека попишувачите работат со максимален капацитет за никој да не биде изоставен и непопишан. Тие апелираат граѓаните да бидат трпеливи, но и да не примаат лажни попишувачи, односно да проверат дали се овластени од ДЗС. „Исто така, би сакале да...

ДЗС: До вчера до 20 часот на пописот се евидентирани 871.488 лица во земјава

Државниот завод за статистика информира дека до вчера (17.09.2021) до 20 часот, во државата се попишани 871.488 лица, 272.177 домаќинства и 368.595 станови. Надвор од државата, пак, преку интернет досега самостојно се евидентирале 193.236 иселеници. При посетата на Комисиите на пописни реони Дебар, Маврово-Ростуша и Струга Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, вчера посочи дека процесот на попишување...
Спајдермен Мајлс Моралес слика од Clutchpoints

Квалитетни нови игри беа најавени на настанот PlayStation Showcase 2023

Пред неколку дена излегоа голем број трејлери за нови добри игри на настанот Playstation Showcase 2023. Решивме да ги издвоиме најинтересните игри и да ви ги презентираме:    Immortals of Avenum  Оваа...