fbpx
Таг: домување

таг: домување

Опасноста од консумирање брза храна во текот на летото во фокус на новата епизода на „Шорткат“

Која храна треба да ја избегнуваат младите и на што треба да се внимава во текот на летните месеци, се прашањата на кои одговорите ги даваме во новата епизода на емисијата „Шорткат“. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски, зборува за тоа колку е безбедна храната што ја консумираме. Во 41. епизода на вестите за млади информираме и...

Високи 75 отсто од младите во земјава живеат заедно со своите родители [Инфографик]

Република Северна Македонија е меѓу првите земји во Европа каде процентот на млади од 18 до 34 години што живеат заедно со своите родители е загрижувачки голем. Според податоците произведени од Европската Комисија, Македонија се искачува на четвртото место на листата европски земји веднаш по Црна Гора, Хрватска и Албанија. !function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script");if(window&&window.initialized)window.process&&window.process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async"); Инфоргафик - млади лица во Европа на возраст...

Проблемот со младите бездомници во Македонија го надминува капацитетот на социјалните услуги

„Организација за домување и станари“ (ОДС) во соработка со Цивика Мобилитас неодамна изработи и промовираше ново истражување насловено како „Младите лица и домувањето“, во кое се анализира и темата за младите лица без живеалиште што живеат во Република Северна Македонија. Станува збор за испитувања што досега немаат добиено генерална видливост, односно се анализираат скриеното и потенцијалното кои покрај јавното, постојат...

Атиџе и семејството од „Медена земја“ ќе добијат домови, авторите на филмот државна награда

Владата на вчерашната редовна четврта седница, која се одржа во Штип, донесе повеќе заклучоци за оддавање достојно признание на авторите на филмот „Медена земја“, кој по серијата највисоки меѓународни филмски признанија, е номиниран за највисоката филмска награда Оскар во две категории. „Владата го задолжи Министерството за труд и социјална политика да ги преземе сите потребни активности со кои ќе обезбеди...

Скоро 74 проценти од месечните трошоци се за храна и за сметки

За храна, најсиромашните месечно трошат 74 евра, најбогатите 340 евра. Просечно, на едно семејство му се потребни 528 евра за да го истурка месецот – односно да ги подмири неопходните животни трошоци. Во измнатиот период, иако инфлацијата се движи во очекувани рамки а според прогнизите таа ќе се засили во следните две години, што значи дека е можен бран на...

Потрошувачката кошница во септември изнесувала околу 500 евра

Потрошувачката кошница во септември изнесувала 32.263 денари за едно четиричлено семејство, пресмета Сојузот на синдикати на Македонија. Најмногу од парите или 13.345 денари се трошат за храна и за пијалоци, потоа за комуналии и опрема за домот и за одржување, за кои се издвојуваат 10.468 денари. За хигиена се потребни 2.272 денари, за превоз 2.339 денари, а за обувки и за...

Трошоците во градежништвото во вториот квартал пониски за 2,7 проценти во споредба со лани

Трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во второто тримесечје во споредба со истиот период лани се пониски за 2,7 проценти, објави Државен завод за статистика. Во второто тримесечје од 2016 година, во споредба со првото тримесечје, трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се повисоки за 2 проценти, трошоците за материјали за 1,3 отсто, а трошоците за вработените...

Трошоците во градежништвото пониски за 2,4 проценти во однос на лани

Во третото тримесечје од 2015 година, трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување, во споредба со податоците за третото тримесечје од 2014 година, се пониски за 2,4 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се пониски за 0,5 отсто, трошоците за материјали се пониски за 1,3 отсто, а...

Макрон: Најден е компромис за преговарачката рамка на Северна Македонија

Францускиот претседател Емануел Макрон од Мадрид, на НАТО самитот соопшти оти смета дека е најдено компромисно решение за преговарачката рамка на Северна Македонија, која ја вклучува и Бугарија, јави...