fbpx
Таг: добро владеење

таг: добро владеење

Да се отстрани политичкото влијание врз образованието, побараа средношколци во Владата

Добро организиран и квалитетен образовен и здравствен систем, праведна држава со нулта толеранција за корупцијата, социјална држава во која помошта оди на вистинското место. Ова се прашањата што учениците од повеќе средни училишта од Валандово, Гевгелија, Велес и Скопје ги отворија во рамки на денешната посета на Владата, што ја организираше заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики...

Станка Парач – Дамјановиќ: Граѓанските организации и локалните власти се „природни“ партнери

Станка Парач - Дамјановиќ, претседател на Балканската мрежа за локална демократија (BNLD), тренер и педагог, има долгогодишно професионално искуство како претставник на невладиниот сектор кој работи на теми како развој на граѓанското општество, граѓанско образование, активно граѓанство и добро владеење на локално ниво. Нејзината примарна област на делување е поврзана со градење капацитети, истражување и активности за подигање на...

Само 25 општини имаат определено време за консултации на градоначалникот со граѓаните

Единиците на локална самуправа имаат оценка од 33 проценти во под-областа интеракција со граѓаните, покажуваат дел од резултатите до кои дојде истражувањето на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Истражувањето на општините траеше помеѓу 1 јуни и 15 јули 2021 година, а ги опфати сите 80 општини и градот Скопје. Повеќето...

Граѓанскиот сектор е иницијатор на објавувањето на отворените податоци

Кога ќе се разгледаат состојбите, Австрија, во последниве пет години, на централно ниво на власта прави помалку на планот на отворените податоци од Северна Македонија, и тоа што е направено во вашата земја за отворањето на податоците од централната власт во последните години е навистина восхитувачко, порача Бернард Крабина од Центар за истражување во јавната администрација (KDZ) од Австрија....

Метаморфозис ја промовираше иницијативата „Отворен град“ за потранспарентни градови

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис организираше онлајн настан за промоција на Иницијативата „Отворен град” која има за цел да ги трансформира градовите во потранспарентни, отворени и достапни организации, кои се во постојан контакт со граѓаните и кои одговараат на нивните потреби. „'Отворен град' е модел за унапредување на работењето на градовите преку креирање на...

Конституиран Советот за координација и следење на Отвореното владино партнерство

Преку видео-седница беше конституиран Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство (ОВП на Република Северна Македонија) и Националниот Акциски план за ОВП 2018-2020. На он-лајн средбата учествуваа 36 претставници од институциите, граѓанските организации, меѓународните организации, меѓу кои членовите на Советот. Отворено владино партнерство е доброволна меѓународна иницијатива која цели кон обезбедување конкретни заложби од страна на...

Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“ следната недела во Скопје

Во организација на Фондацијата „Метаморфозис“, на 27 и 28 ноември во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје ќе се одржи 15. Меѓународна конференција „E-Society.mk – Отворени институции и отчетност“. Конференцијата е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа) во кој седум организации од Западниот Балкан и Обединетото Кралство ги соединија своите...

Администрацијата официјално пораснала за три отсто, но непозната е вкупната бројка на вработени во јавниот сектор (инфографик)

Бројот на вработени во јавниот сектор, според македонската дефиниција, пораснал за 3.750 од 2015 до 2018 година, откако се води регистарот за вработените во државните установи и претпријатија. Но, покрај оваа бројка, која се пресметува со вкрстување на податоци од низа извори, во 2017 година за прв пат е објавено дека  над 10.200 лица се ангажирани со договор за...

План за намалување на институционалната затвореност во Македонија и во регионот

„Сеопфатен план за добро владеење за државните институции во Република Македонија“ е најновото издание изработено врз основа на истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН СЕЕ - Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа, кој го спроведува Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. За да се измери...

Утре во 10 часот финална конференција за проектот „Актион Вишеград СЕЕ“

Фондацијата „Метаморфозис“ утре во хотелот „Холидеј ин“ од 10 часот ќе ја одржи финалната конференција во рамки на проектот „Актион Вишеград СЕЕ“ - Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа на тема „Патот кон добро владеење“. Во рамки на конференцијата ќе се промовира план за имплементација на принципите на доброто владеење во земјите од Западен Балкан - „Патот кон...

Институциите затворени, а граѓаните отсечени од носењето одлуки

Има многу инструменти и механизми со кои граѓаните и граѓанските организации можат да учествуваат и преку кои можат да придонесат во доброто владеење, но не ги користат затоа што не знаат дека постојат, а и не им се дава доволно време да ги искористат. Ова е заклучокот од дискусијата и од работилницата за состојбата со доброто владеење и препораките...

Дебата на „Метаморфозис“: Граѓанскиот сектор и медиумите го поттикнувааат доброто владеење

Граѓанските организации имаат важна улога во поттикнувањето на граѓаните да бараат отчетност од државните институции и да бидат вклучени во креирањето на јавните политики е заклучокот од тркалезна маса на тема „Граѓанскиот сектор и медиумите за доброто владеење“ во организација на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. На тркалезната маса се дискутираше за доброто владеење, медиумите, граѓанското учество, транспарентноста и...

Вистиномер: Нема лек за рак на простата кој функционира стопроцентно

Измамнички и невистинито е да се ветува дека ќе се излекува канцер на простата во сто проценти од случаите, oсобено без да се знае какви се параметрите на конкретниот...