fbpx
Таг: дигитална писменост

таг: дигитална писменост

Фондација Метаморфозис на конференцијата „Дигитални вештини за граѓански ангажман“

На 27 октомври, Фондација Метаморфозис беше дел од конференцијата „Дигитални вештини за граѓански ангажман“ организирана од страна на Македонско-американската алумни асоцијација (МААА) и Центарот за социјални иновации Блинк 42-21. Конференцијата беше посетена од заинтересирани млади лица од средни училишта и професори кои биле дел од проектот. Воведни обраќања имаа претседателката на МААА, Верица Јорданова, Марлен Нис, службеник за односи со...

Македонија треба да ги интензивира своите активности во насока на дигитализацијата, оценува Европската Комисија

Кога станува збор за дигиталната трансформација Република Северна Македонија ја чека еден долг пат. Иако земјата направи реформи во оваа насока, сè уште ја чека уште многу работа. Ова беше констатирано во Последниот Извештај за 2022 година за напредокот во евроинтеграциите. Извештајот ги истакнува недостатоците каде земјата треба повеќе да работи, како и точките во кои е постигнат напредок....

Меѓународен ден на руралната жена: Поскапувањата отворија нови можности за земјоделките, но и дигитални предизвици

Овогодишното мото на UN Women-  „Жените од руралните средини одгледуваат добра храна за сите“, посветено на Меѓународниот ден на руралната жена - 15 Октомври ја нагласува суштинската улога што ја играат жените и девојките во производството на храна во светот. Сепак, иако тие се вклучени во процесот производство на култури па сè до нивната преработка, подготовка и дистрибуција на храна,...

Се одржа тридневна обука за „Борба против дезинформации и проверка на факти“

Десетина млади лица од Југозападниот и Пелагонискиот регион учествуваа на тридневна обука за борба против дезинформации и проверка на факти која се одржа во Струга од 22 до 24...