fbpx
Таг: дигитална агенда

таг: дигитална агенда

Дигитализацијата треба ги намали бариерите и да го олесни пристапот на граѓаните до услугите

Технологијата треба да се искористи да им се олесни животот на граѓаните, да се намалат бариерите и да се обезбеди полесен пристап до услугите. За тоа треба да се обезбедат потребни услови и да се развијат соодветни алатки, но тоа да се направи подеднакво за сите граѓани и точно да најде решение за нивните потреби, посочи Милан Танчески, директор...

Еднаков пристап и инклузивност на граѓаните преку дигитализацијата да биде приоритет за земјите од регионот

Целите и активностите на носителите на одлуки од земјите на Западен Балкан треба да бидат ориентирани кон крајната цел да им биде обезбеден еднаков пристап до услугите за сите нивни граѓани и да бидат што е можно поинклузивни. Ова беше заклучокот од панел дискусијата на тема „Приоритетите во Националните акциски планови за Отвореното владино партнерство на земјите од Западен...

ДЕБАТА Граѓаните да бидат во фокусот на акциските планови преку дигитализацијата

Отвореното владино партнерство (ОВП) преку дигитализацијата да се користи за вклучување на граѓаните, особено на маргинализираните групи, и пред сè, да биде во корист на граѓаните за работи кои се навистина важни за нив, да се земе поука од минатото за работите кои не функционирале за истите да профункционираат, а се со цел да се постигне прогрес како општество,...

Третирање на дигиталната трансформација преку Отворено владино партнертство: Земјите од Западен Балкан ги споделија своите искуства

Партнерите на проектот ICEDA (Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда) во соработка со партнерот домаќин на ICEDA Опен дата Косово, во рамки на регионалниот дијалог за дигиталната агенда, се собраа вчера во Приштина за да дискутираат на тема „Дигиталното владеење во регионот преку Отворено владино партнерство и други иницијативи”. Денеска ќе се одржат две јавни сесии на оваа...

„е-Општество.мк“: Каде е Балканот во Дигиталната агенда?

Првата панел дискусија во рамките на конференцијата е-Општество.мк беше на тема „Опсерваторија за Дигитална агенда - Каде е моментално Западен Балкан?“. Дигиталната агенда на ЕУ за Западен Балкан беше усвоена од сите шест земји од Западен Балкан во 2018 година во Софија, а на оваа сесија се дискутираше за статусот и напредокот на спроведувањето на Дигиталната агенда во земјите...

Институциите ја користат платформата за интероперабилност „како ќе им текне“, граѓаните талкаат по шалтери [инфографик]

Институциите во РСМ многу малку комуницираат меѓу себе преку Платформата за интероперабилност, која е предвидена за размена на податоци преку електронски системи, со цел поефикасно и побрзо давање услуги. Податоците што ги обезбеди Порталб.мк покажуваат дека генерално сите институции на Платформата имаат намалување на бројот на извршени трансакции, наместо оваа бројка да биде поголема. Во претходната сторија, Порталб.мк преку конкретни...

Презентиран извештајот и насоките за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија

Постојниот одлив на кадар на високо административно ниво, недостатокот на ажурирање и имплементација на стратегиите, ограничениот пристап до електронските услуги, но и нискиот степен на интерес на граѓаните за е-учество, се дел од предизвиците нотирани во третиот Извештај за таковната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија во издание на Фондацијата Метаморфозис. Во извештајот кој беше...

Лекции од Естонија: Од сиромашна посткомунистичка држава до дигитален рај

Естонија е земја која докажува дека дигитализацијата го подобрува квалитетот на животот на нејзините граѓани. Илјадници услуги, главно административни, Естонците ги вршат со неколку кликови од дома, а пак чекањето ред пред шалтерите е дел од некоја далечна историја, пишува Порталб.мк. Оваа балтичка земја со 1,3 милиони жители, во последните 25 години го замени својот постсоветски идентитет со оној на...

Онлајн настан на ИЦЕДА: Дигитализирани услуги од државата значат подобар живот за граѓаните и поволна деловна клима за бизнисите

Дигитализацијата е клучна компонента во борбата против корупцијата во општеството, бидејќи го елиминира човечкиот фактор и го намалува ризикот од корупција, истакна заменик министерот во Министерството за информатичко општество и администрација, Александар Бајдевски на онлајн настанот „Дијалози за Дигитална агенда: Презентација на Извештај за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија“ кој се одржа...

Во вторник ќе се презентира Извештајот за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во земјава

Во рамки на проектот “Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ICEDA”, ко-финансиран од Европската Унија, Фондацијата Метаморфозис на 6 јули 2021 год. (вторник), со почеток од 10 часот, преку ZOOM го организира онлајн настанот „Дијалози за Дигитална агенда: Презентација на Извештај за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија“.  Настанот ќе се состои од кратко претставување на истражувањето...

ИЦЕДА го презентираше повикот за грантови за граѓански организации за подобрување на дигиталната агенда

Мрежата за зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, денеска пред голем број претставници на заинтересирани граѓански организации на онлајн-презентација преку „Зум“ ги претстави условите за конкурирање на повикот за грантови од вториот циклус на грантовата шема за мали грантови ЛОТ 2: Доделување на грантови за Иницијативи за застапување на Дигиталната агенда. Најпрво Мила Јосифовска – Даниловска, менаџер...

Целодневна виртуелна конференција Women in Tech, македонскиот панел ќе се одржи попладнево

Глобалното движење Women in Tech денеска е домаќин на втората 24-часовна виртуелна конференција во светот за жени во технологија. Како што информираат организаторите, македонскиот панел на овој глобален настан ќе се одржи од 19 до 20 часот. Земјава ќе се претстави со панел дискусија на тема за дизајнирање на добри продукти со женски инпут: "Designing great products with female...

ИЦЕДА доделува грантови до 7.000 евра за развој на Дигиталната агенда

Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, кофинансиран од Европската унија, а спроведуван од Фондација Метаморфозис и од нејзини партнери од неколку балкански земји, отвори Повик за апликации за поддршка на граѓански организаци (ГО) за промовирање на Дигиталната агенда. Ќе бидат доделени 15 мали грантови на ГО од Албанија, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, во...

Пандемијата со ковид-19 покажа колку е важно услугите од институциите да се добиваат онлајн

Пандемијата со ковид-19 уште повеќе ја потенцираше важноста и потребата од дигатилизација на институционалните услуги, нивно поедноставување, како и описменување на граѓаните за онлајн користење на тие услуги, наместо традиционално чекање на шалтери. Ова е генералниот заклучок на настанот Регионални дијалози за Дигиталната агенда“, настан во рамки на проектот, „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА. Миша Бојовиќ од...

Фондацијата Метаморфозис организира онлајн настан „Дијалози за Дигиталната агенда“

На 30 октомври, со почеток во 11 часот, на ZOOM онлајн платформата, Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ организира онлајн настан "Дијалози за Дигиталната агенда", кој е во рамки на проектот "Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА", а е ко-финансиран од Европската Унија и се спроведува во 6 држави (Северна Македонија, Србија, Косово, Црна Гора, Албанија...

Мрежата ИЦЕДА објави повик за мали грантови за граѓански организации од регионот

Мрежата „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда“ (ИЦЕДА) распиша повик за конкурирање за мали грантови за граѓански организации. Може да конкурираат граѓански организации од Северна Македонија и од земјите од регионот, а грантовите што ќе се доделуваат ќе изнесуваат меѓу 13.000 и 17.000 евра, за проекти со времетраење од 18 месеци. Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...