fbpx
Таг: Џемали Саити

таг: Џемали Саити

Маричиќ: Постигната согласност за зголемување на платите на судиите за 15 отсто

Министерот за правда Бојан Маричиќ на заедничка прес-конференција со претседателот на Здружението на судиите Џемали Саити, изјави дека е постигната согласност за зголемување на платите на судиите за 15 отсто. „По повеќе години дебати со Здружението на судии дојдовме во фаза каде што постигнавме согласност и сериозен напредок во нашите разговори. Денес на нашата средба се договоривме дека има согласност...

Порталб: Судијата Саити најави „интересни детали“ по завршувањето на постапката за избор на претседател на Врховниот суд

Вестите во медиумите дека еден од кандидатите за претседател на Врховен суд „не го положил“ психолошкиот тест не се точни. Според професорката на Институтот, каде е извршен тестот, лице не може да го положи или да не го положи психолошкиот тест, туку само го пополнува истиот, додека Институтот дава мислење дали тоа лице е соодветно за одредена работа или...

Порталб: Двајца кандидати за претседател на Врховниот суд не направиле психолошки тест и тест за интегритет

Двајца од тројцата кандидати за претседател на Врховниот суд сè уште направиле психолошки тест и тест за интегритет и затоа интервјуата со кандидатите сè уште не се започнати, пренесува „Порталб.мк“. Претседателот на Судскиот совет, Киро Здравев, потврди дека двајца од тројцата кандидати за претседател на Врховниот суд сè уште не направиле психолошки тест и тест за интегрите и рече оти...

Саити – Жбогар: Во реформите во судството да се вклучат сите релевантни фактори

Актуелните предизвици во судството и иднините чекори во контекст на најавените реформи биле тема на денешната средба меѓу претседателот на Здружението на судиите на Македонија, Џемали Саити, и амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Самуел Жбогар. „Саити го информираше амбасадорот Жбогар за тековните активности и за приоритетите на Здружението во однос на најавените реформи во судството. Акцентот беше ставен на...

Кирил и Кристијан од Ресен се национални победници на Европскиот квиз на пари 2023

Во организација на Македонската банкарска асоцијација, а во соработка со Народната банка и Комисијата за хартии од вредност, денеска се одржа финалето на националниот натпревар Европски квиз на пари...