fbpx
Таг: деца без родители

таг: деца без родители

И по осамостојувањето, на младите без родителска грижа им треба поддршка

По напуштање на заштитните установи/семејства, односно на системот во кој биле згрижени, младите лица без родители и родителска грижа се соочуваат со низа предизвици и заради сериозната промена сè уште имаат потреба од поддршка и помош од државата. На почетокот од личното осамостојување, задоволувањето на нивните основни потреби (биолошки, социјални, психолошки) не се одвива лесно, а младите се уште...

Шахпаска: Малиот групен дом во Берово е успешна приказна за децата без родители

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска беше во посета на малиот групен дом (МГД) во Берово, кој е прв од таков вид во нашата држава, соопшти Министерството за труд и социјална политика (МТСП). Како што велат оттаму во моментов во овој дом се згрижени четири деца, а за нив се грижи тим од 3 стручни лица (едукатори) и...

Децата од домот „11 Октомври“ до средината на месецов ќе преминат во групни домови

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека до средината на јануари целосно ќе се трансформира Домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје. „Дел од децата веќе се сместени во два групни дома во Скопје, а до крајот на неделата дел од децата ќе се згрижат во мал групен дом во Штип. Последната група деца се очекува Домот...

Македонија ќе донира зимска опрема за украинските војници

Македонската влада на денешната седница донесе одлука за донација на зимска опрема кон Министерството за одбрана на Украина. Станува збор за ветровки, џемпери и ќебиња кои се донација од...