fbpx
Таг: Дејтонски мировен договор

таг: Дејтонски мировен договор

Балканските патишта кон ЕУ: Босна и Херцеговина – Доволно за мир, но не и за функционалност

Политиката на ЕУ кон целиот регион се обликуваше по завршувањето на граѓанската војана во Босна и Херцеговина и се обликуваше новиот регион Западен Балкан и новиот регионален пристап. Дипломатското решение обликувано во Дејтонскиот мир – ја рекреираше Босна и Херцеговина како сложена држава која не е дефинирана ни како конфедерација ни како федерација, но се состои од два ентитети,...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...