fbpx
Таг: деинституционализација

таг: деинституционализација

Детскиот дом „11 октомври“ со британска помош прераснува во современ центар за социјални услуги (галерија)

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска го посети Детскиот дом „11 октомври“, кој со процесот на деинституционализација го промени начинот на грижа за децата без родители и родителска грижа од институционален во грижа заснована на групни домови во заедницата. „Целта на денешната посета на министерката Шахпаска беше увид во активностите за пренамена на овој објект. Во еден...

Специјалниот завод „Демир Капија“ ќе се затвори за една година

Планот на Министерството за труд и социјална политика е до 2021 година сите 189 лица со интелектуална попреченост кои сега живеат во специјалниот завод „Демир Капија“, да бидат сместени во групни домови. Процесот на деинституционализација треба да значително да го подобри живеењето на овие лица, кое е современа социјална услуга што овозможува корисниците да живеат во средина која личи...

Животот во мал групен дом не се споредува со оној во институција – цртежите на ѕидовите ги раскажуваат детските соништа

Јавна институција за згрижување деца со воспитно-социјални проблеми „25 Мај“. Овој некогашен дом на десетици деца, денеска е празен. Ходниците во зградата се долги и студени. Ѕидовите на многу места се изрониле од влага. По скалите, на горниот кат, од левата страна има многу детски соби, во кои не живее повеќе никој. Но, траги од децата има насекаде. Зборуваат...

Децата од домот „11 Октомври“ до средината на месецов ќе преминат во групни домови

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека до средината на јануари целосно ќе се трансформира Домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје. „Дел од децата веќе се сместени во два групни дома во Скопје, а до крајот на неделата дел од децата ќе се згрижат во мал групен дом во Штип. Последната група деца се очекува Домот...

Конечно почна со работа малиот групен дом за деца во Тимјаник

Официјално со работа денеска почна новиот мал групен дом во Тимјаник, неготинско, чие отворање на почетокот на јуни беше одложено поради противењето на жителите. Сега тоа е минато и во домот од денеска ќе бидат сместени четири деца од Специјалниот завод Демир Капија. На отворањето на домот присуствуваа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска,  постојаната претставничка на ОН...

ЗНМ реагира, новинарката Илинка Иљоска од Мета вербално нападната поради направени фотографии од нерасчистено ѓубре

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги осудува заканите и навредите од страна на вработени во „Комунална хигиена“ - Скопје (КХС) кон новинарката Илинка Иљоска од новинската агенција Мета,...