fbpx
Таг: дефицит

таг: дефицит

Во земјава не постојат доволно ветеринари-специјалисти за откривање на некои болести на животните

Ветеринарството е можеби една од најнепопуларните струки за младите во Република Северна Македонија. Во 2019 година на Ветеринарниот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола дипломирале вкупно 19 студенти, а следната 2020 година бројот бележи пад на само 5 апсолвенти. Нешто повисока е бројката на дипломирани студенти на Факултетот за ветеринарна медицина при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, каде...

Ниските плати ги одвраќаат младите да ја изберат наставничката професија

Ниските плати, а обемната административна работа во образование, како и непочитувањето на професијата наставник, прави од година в година да се запишуваат сè помалку студенти на наставните насоки по предметите математика, хемија, физика и биологија. Има училишта кои се соочуваат и со недостиг на наставници по информатика, па често се импровизира и предметот го предаваат други наставници кои го...

Извозот во првата половина од годината зголемен за 45,6 отсто во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 4.801.801 илјади долари и бележи пораст од 45,6 отсто во однос на истиот период од претходната година, информира Државен завод за стстистик. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува  6.541.093 илјади долари, што е за 45 отсто повеќе во споредба со истиот период...

Светска банка: Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму

Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму, се вели во Редовниот извештај на Светска банка за економските изгледи на државата. Во него се прогнозира пад на БДП од 4,1 отсто. „Пандемијата тешко ја погоди економијата: карантинот, нарушените синџири на снабдување и продолжената неповолна епидемиолошка ситуација од летото уште повеќе ги влошија веќе неповолните изгледи. Програмите за...

Извозот бележи пад од 21,4 проценти во првите шест месеци од годината во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки, од јануари до јули 2020 година, изнесува 3.297.625 илјади американски долари и бележи пад од 21,4 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4.511.999 илјади американски долари, што е за 17,3 проценти помалку во споредба со истиот период од претходната година....

Ангеловска: Во најлошото сценарио за последиците од кризата буџетот би останал без 1,3 милијарди евра

Министерката за финансии Нина Ангеловска информираше дека има три сценарија за справување со последиците што ги предизвика корона вирусот во економијата: поволно, неповолно и најнеповолно. „Кај првото сценарио – поволното, предвиден е пад од 20 отсто на вкупната приходна страна на консолидиран буџет во однос на планот. Тоа би значело намалување на приходите за околу 700 милиони евра, односно за толку...

Извозот лани бил зголемен за четири отсто во однос на 2018 година

Лани извозот изнесувал 7.187.566.000 американски долари и бележи пораст од  четири проценти во однос на 2018 година, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 9.470.289.000 долари, што е за 4,6 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит изнесува 2.282.723.000 долари. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е...

Извозот лани зголемен за 4,2 проценти во однос на 2018 година

Вкупната вредност на извозот на стоки во периодот од јануари до ноември 2019 година, изнесува 6.627.763.000 долари и бележи пораст од 4,2 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 8.589.760.000 долари, што е за 3,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот...

Извозот во првиот квартал зголемен за 7,7 проценти во однос на лани

Вкупната вредност на извозот на стоки, во првиот квартал годинава изнесува 1.735.738.000 долари и бележи пораст од 7,7 проценти во однос на истиот период лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Вредноста на увeзената стока, првото тримесечие од годинава изнесува 2.256.298.000 долари, што е за 2,8 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари...

Новиот буџет е планиран на 3,7 милијарди евра, дефицитот на 2,5 проценти од БДП

Предлог-буџетот за 2019 година тежи 3,7 милијарди евра, а главните контури на овој значаен документ денеска беа презентирани на јавна дискусија со синдикатите, коморите и невладиниот сектор во Министерство за финансии, пред тој да влезе во владина процедура неделава. Буџетот за 2018 година изнесуваше 3,4 милијарди евра. Вкупните приходи во 2019 година се проектирани на 210,8 милијарди денари, (3,4 милијарди евра),...

Денеска почнува расправата за ребалансот на буџетот во матичната собраниска комисија

Денеска во собраниската Комисија за финансирање и буџет почнува расправата за предлогот на Владата за ребаланс на буџетот за 2018 година. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесат околу 180, а партиите на Албанците над десетина амандмани. Според Деловникот, целата процедура за донесување на ребалансот на буџетот треба да заврши за околу 20 дена, или околу 15 ноември. Министерот за финансии, Драган...

Извозот во првите осум месеци зголемен за 24,3 проценти

Извозот во првите осум месеци изнесува 4.428.642.000 долари и бележи пораст од 24,3 проценти во однос на истиот период лани. Вредноста  на увeзената стока, во истиот период, изнесува 5.885.969.000 долари што е за 21,4 проценти повеќе од лани. Трговскиот дефицит, во првите осум месеци од годината изнесува 1.457.327.000 долари. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите...

Извозот во првите шест месеци со пораст од 26,5 проценти

Во првите шест месеци, извозот бележи пораст од 26,5 проценти и изнесува 3.323.298.000 долари, објави Државниот завод за статистика. Вредноста на увезената стока во истиот период изнесува 4.441.172.000 долари и бележи пораст од 24 проценти. Трговскиот дефицит, во првите шест месеци е 1.117.874.000 долари, a pокриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – јуни 2018 година, изнесува 74, 9 проценти. Во увозот...

Околу осум илјади компании може да ја искористат државната финансиска помош

Mинистерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска оцени дека околу осум илјади компании би можеле да ги исполнат условите за користење на владината финансиска поддршка. „Првичната бројка на компании кои можеа да ги искористат предвидените средства од државата беше седум илјади, но со олабавувањето на законската можност што помина во Собранието, бројката барем од сегашна перспектива, ќе изнесува...

Заев: Во ПИОМ фалат 500 милиони евра, може ќе треба да се зголеми возраста за пензионирање

Jавноста треба да знае некои работи за дупката во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија (ПИОМ), некои првпат ќе ги соопштам... Секоја година државата ја покрива дупката во ПИОМ и оваа година таа е приближно 500 милиони евра. Тоа се пари што државата мора да ги внесува во Фондот и ако не е тоа, тие пари би...

Богов: Македонската економија подготвена за поголеми светски финансиски потреси

Гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, очекува намалување на буџетскиот дефицит, стабилизирање на јавниот долг и економијата во следниот период подготвено да ги дочека евентуалните турбуленции на светскиот пазар. - Со искористувањето на поволниот амбиент за издавање на еврообврзницата се обезбедија финансиски средства до средината на следната година и на тој начин ќе се избегне периодот на нестабилност. Изминатите десет години...

Комисиската расправа за буџетот закажана во 11 часот

Првото продолжение на 12. седницата на Комисијата за финансирање и буџет е закажано во 11 часот. Седницата на која треба да се разгледува предлог-буџетот за 2018 година, почна на 27 ноември, и иако беше неколкупати закажана, досега не се одржа. Предлог-буџетот за 2018 година тежи 3,4 милијарди евра, буџетскиот дефицит е планиран на 2,7 проценти од домашниот бруто-производ, наспроти 2,9 проценти...

Министерството за финансии нема направено нови долгови врз основа на државни записи

Министерството за финансии нема направено нови долгови врз основа на државни хартии од вредност, како што беше посочено од ВМРО-ДПМНЕ, и покрај огромниот интерес за државните записи од страна на инвеститорите, информираат од министерството. Во соопштението на министерството се вели дека „издавањето државни хартии од вредност е предвидено со буџетот за 2017 година, каде стои дека буџетскиот дефицит ќе се финансира...

Во првите три месеци, извозот и увозот зголемени за 10 отсто во однос на лани

Извозот во првите три месеци од годинава изнесува 1.202.883.000 долари и бележи пораст од 10,7 проценти во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период, увозот изнесува 1.655.213.000 долари, што е за 10,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-март 2017 година, изнесува 452.330.000 долари. Трговската размена по производи...

Граѓаните исто штедат како лани, а и банките повеќе ги кредитираат од компаниите

Нема промени кај штедењето на населението во првиот квартал од годината во споредба со истиот период лани, соопшти Народна банка. Заклучно со март, има пораст на кредитите на месечна и на годишна основа, со поизразено кредитирање на населението. „Во март, ликвидноста на банките продолжи да се зголемува, со поумерена динамика и главно под влијание на сезонски пониската побарувачка за готовина во...

Дојава за бомба во две основни училишта во Скопје, учениците евакуирани

Покрај дојавите за бомба во осум средни скопки училишта, денеска за прв пат откако се испраќаат серија лажни закани, порака за поставен експлозив стигна и во основните училишта „Петар...