fbpx
Таг: ДДВ

таг: ДДВ

Граѓаните да не плаќаат ДДВ на сумата што ја донираат преку мобилен телефон

Граѓните да не плаќаат ДДВ на сумата што ја донираат во хуманитарни цели преку специјален број од мобилните оператори. Ова го предвидуваат последните измени и дополнувања на Законот за додадена вредност доставени до Собранието, а предлагач е Министерството за финансии. - Цените на услуги од телекомуникациски оператор со кои се овозможува донирање финансиски средства преку отворен специјален телефонски број за донации, да...

Вратени 640 милиони денари на фирмите врз основа на ДДВ

Министерството за финансии вчера исплати 640 милиони денари на 1.273 фирми, врз основа на поврат на данок на додадена вредност (ДДВ). Од Министерството за финансии информираат дека исплата на поврат на ДДВ се врши редовно, како што доспеваат налозите за отплата.  

Европски суд: Да се укине ДДВ на трансакции во биткоини

Интернет-замената на традиционалната валута со дигиталната виртуелна валута биткоин, треба дa биде изземена од данокот на потрошувачка, исто како и другите трансакции со пари, пресуди Европскиот суд на правдата. Судот наведува дека биткоинот треба да биде третиран како средство за плаќање и дека како таков, е заштитен со директива на ЕУ. Највисокиот европски суд донесе пресуда на барање на шведските даночни...

Грчките банки отворени, а во продавниците нова стапка на ДДВ

Грчките банки по три недели денеска повторно се отворени, но ограничувањата за подигање средства останаа непроменети, освен што неделниот лимит од 420 евра, наместо секој ден по 60 евра, може да се подигнува еднаш неделно. Денеска почнува да се применува и новата стапка на данокот за додадена вредност (ДДВ) за бројни производи и услуги, за кои тој од 13 се зголемува на 23...

ДДВ за становите останува 5 проценти и следните три години

Данокот на додадена вредност (ДДВ) од 5 отсто за становите, што требаше да важи до 31 декември 2015 година, ќе остане непроменет уште три години. - Интересот за купување станови се зголемува и тоа, пред сè, се должи на повластената ДДВ-стапка од 5 отсто. Затоа бараме пролонгирање на одредбата што го дефинира овој процент, односно стапката на ДДВ да не се зголеми...

Угостителите бараат ДДВ за храната да се намали на 5 проценти

Намалување на ДДВ од 18 на 5 проценти за храната во хотелите и во рестораните, стимулации во угостителството и во хотелиерството, иницираа претставниците на Здружението на угостителството и на туризмот при Стопанската комора на Македонија. - Угостителите бараат начинот на кој се пресметува ДДВ на храната да претрпи корекции. Влезните елементи сега се пресметуваат со 5 отсто ДДВ, а излезниот данок е...

Владата ќе се откаже од ДДВ од хуманитарните телефонски броеви

На наредната владина седница ќе биде донесена одлука за државата да се откаже од данокот на додадена вредност од пораките за донација на поплавените подрачја, велат владини извори за новинската агенција „Мета“. Како што денеска пишуваше „Мета“, по отворањето на телефонските броеви за донација на настраданите од поплавите во Македонија, повторно се отвори дилемата дали е морално оправдано да се земаат пари...

Од поевтината нафта граѓаните нема да се офајдат

Падот на цената на нафтата на светските берзи и намалувањето на цената на горивата на домашниот пазар, не се очекува да го растовари буџетот на граѓаните, бидејќи нема многу или воопшто нема да влијае на цените на  производитево малопродажба, сметаат експертите што ги консултираше „Мета“. Според професорот Атанаско Туневски, падот на цената на нафтата сигурно ќе се одрази поволно на индустриите...

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...