fbpx
Таг: CWUR

таг: CWUR

УКИМ се држи „за влакно“ – останува на 1.990 место меѓу 2.000 најдобри универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ) останува на 1.990-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за 2024 година, што денеска ја објави Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). Станува збор за ранг-листа која CWUR ја објавува секоја година, а при рангирањето, универзитетите и колеџите ги оценува според четири фактори: образование, можност за вработување, настава...

УКИМ со нов пад на листата на CWUR – сега е на 1.990 место меѓу најдобрите универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ) се најде на 1.990-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за 2023 година, што денеска ја објави Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). Станува збор за ранг-листа која CWUR ја објавува секоја година, а при рангирањето универзитетите и колеџите ги оценува според четири мерки: образование, можност за вработување,...

Нов пад на УКИМ на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот

Економски факултет УКИМ
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) се најде на 1.964-то место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за академската 2022/23 година, што секоја година ја издава Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). УКИМ забележа пад од дваесет места во однос на минатата година, кога се најде на 1.944-то место и пад од 47 места во споредба со...

УКИМ „падна“ за 27 места на листата на најдобри универзитети во светот

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се најде на 1.944 место на листата на 2.000 најдобри универзитети во светот за академската 2021/2022 година, која ја издава Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR). И годинава УКИМ е единствениот македонски универзитет на листата, со вкупно 65,9 бодови од можни 100. Сепак, најголемиот универзитет во државата бележи пад од 27 места во однос...

Музика и омраза: Како една песна предизвика етнички тензии на студентска забава во Скопје

Студентска забава во Скопје пролетва доби неочекуван пресврт кога пуштањето на албанска песна при крајот на настанот предизвика полемики и говор на омраза на социјалните мрежи. И покрај инклузивниот...