fbpx
Таг: циркуларна економија

таг: циркуларна економија

Креирањето зелени работни места може да го спречи одливот на млади од земјава

Зелените работни места имаат огромен потенцијал да обезбедат развој, а со тоа и да го намалат одливот на младите од С. Македонија. Изобилието на сонце, плодна почва, недопрена природа, како потенцијал за производство на здрава храна и развој на еколошки туризам, каде се нуди искусување на чиста природа и природни реткости, искористување на потенцијалите на локалните заедници и традиционалните...

Биоотпадот секаде е ресурс за правење компост, само кај нас се третира како ѓубре

Лушпи од зеленчук и овошје, суви лисја и гранки од дворовите и парковите или пак остатоци од земјоделското производство, овоштарството и лозарството. Сето тоа е биоотпад, кој кај нас завршува на депонија, а во многу држави преставува ресурс. Според статистиките во земјава, биоотпадот учествува со околу 60 отсто од она што го фрлаат домаќинствата и кое најчесто завршува во...

Отпадот од топењето старо железо во „Макстил“ ќе се користи како градежен материјал

Отпадната троска, која се добива при процесот на топење на старото железо во скопската фабрика „Макстил“ ќе се користи како суровина за производство на тампон за асфалтирање улици и како делумна замена на цемент во производство на бетонски блокови. Иновацијата, што денеска во кругот на фабриката беше промовирана пред вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и министерот за животна...

Човекот што пукаше во масовниот убиец во Цетиње сè уште недостапен за полицијата

Жителот на Цетиње што вчера попладнето го застрелал и најверојатно го убил масовниот убиец Вук Бориловиќ (34), којшто претходно уби 10 луѓе и рани шестмина,од кој еден е полицаец,...