fbpx
Таг: чиста енергија

таг: чиста енергија

Сонцето и ветерот лани обезбедиле 10 проценти од вкупната електрична енергија во светот

Ветерот и сончевата енергија минатата година за првпат генерирале 10 проценти од глобалната електрична енергија, покажува новото истражување на тинк-тенк организацијата „Ембер“, а пренесува „Би-би-си“. Во анализата се наведува дека сега педесет земји добиваат повеќе од една десетина од својата електрична енергија токму од ветерот и од сонцето. Како што економиите во светот почнаа да закрепнуваат од ковид-пандемијата во 2021 година,...

Зелени економии за одржлива енергетска иднина: ќе го исфрлиме ли јагленот од употреба? (видео)

Транзицијата кон чисти извори на енергија е неопходна, не само за да се остварат енергетските и климатските цели, туку и да се заштити здравјето на луѓето. Преминот кон зелена економија не ја заобиколува ниту Северна Македонија, иако eнергетскиот систем во земјава е речиси целосно зависен од јаглен, што е една од главните причини што имаме најзагаден воздух на глобално...

„e-Општество.мк“: Борбата против дезинформации се води со транспарентни институции, активни медиуми и граѓанско општество, но и едуцирани граѓани

За да се минимизираат негативните ефекти на дезинформациите врз демократијата, против нив мораме да се бориме зеаднички. Затоа потребно е институциите да бидат транспарентни, медиумите и граѓанското општество активно...