fbpx
Таг: чај

таг: чај

Лажна реклама за чај ги злоупотребува аналитичарот Петар Арсовки и доктор Драган Даниловски

Објавата шири морбидна лага дека починал политичкиот аналитичар Петар Арсовски, чијашто фотографија е злоупотребена. Кога ќе го отворите линкот за да ја дознаете вистината, тој ве води на страница на која се појавува логото на Канал 5 телевизија и нејзината презентерка Татјана Стојановска. Лажната вест овојпат не вели дека Арсовски починал, туку дека бил на работ на смртта за...

Со злоупотребени фотографии и измислени лекари се рекламира чај што „лекува“ седум болести

На фотографијата којашто се споделува во постот, е познатиот кардиохирург, научник, претседател на  Бакулев медицински истражувачки центар за кардиоваскуларна хирургија во Москва, Лео Антонович Бокерија. Неговата фотографија е злоупотребена при што тој е претставен како извесен Леонард Сараци. Во текстот, пак, споделен во постот, има слика од друг лекар претставен како Ристо Новаковски, за кој се вели дека е...

Интервју со Ирма Башеска – Ристовска: Премостување на јапонската и македонската култура преку Nihon Ji фестивалот

Ирма Башеска Ристовска ( Портрет Фотографија -лична архива се користи со дозвола)
Ирма Башеска - Ристовска е член на Japan@mk - неформална организација на вљубеници во јапонската култура. Лани во нивна организација и со ангажман на повеќе луѓе, „направено од фанови за фанови и од љубов” - како што вели Ирма, беше организиран фестивалот Nihon Ji (Нихон Џи) во Public Room (Јавна соба), којшто привлече огромно внимание. Со само два месеца...

Со лажно рекламирање, чај се претставува како „сертифициран лек против паразити”

Чајот го нема во регистарот за лекови и медицински средства на МАЛМЕД, односно не е регистриран. Дополнително, според дефиницијата за тоа што е лек, чаевите не влегуваат во оваа категорија дури и кога би имале такви супериорни карактеристики, како што се тврди дека има горенаведениот чај. Законот за лекови и медицински средства го уредува делот за тоа што значи...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...