fbpx
Таг: бруто

таг: бруто

Порталб: Платата наспроти трошоците – за основна живеачка потребни се 554,5 евра месечно!

Расте просечната плата во државата, но растат и трошоците на живот. Според статистиката во мај годинава во споредба со истиот месец лани просечната нето плата се зголемила за 8,8%, пишува „Порталб“. Според податоците, пак, од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ), вредноста на „минималната синдикална кошничка“ се зголемила за скоро 12 евра во јуни годинава во споредба со истиот месец...

Просечната нето-исплатена плата во мај изнесувала 28.721 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2021 година изнесува 28.721 денари и е зголемена за 8,8 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државен завод за статистика (ДЗС). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2021 изнесува 42.917 денари и е зголемена за 8,9 проценти во однос на истиот месец лани. „Ваквото зголемување се должи, пред...

Просечната нето-плата во октомври изнесувала 25.726 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври изнесувала 25.726 денари, што е зголемување за 3,7 проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата пак изнесувала 38.227 денари и е зголемена за 4,8 проценти во однос на октомври 2018 година. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во...

Просечната плата во јули изнесувала 25.104 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јули 2019 година, изнесува 25.104 денари и е зголемена за 4,3 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Зголемувањето се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна нето-плата по вработен во дејностите на здравствена и социјална заштита за 10,6 отсто, објекти за сместување и сервисни дејности со...

Просечната исплатена нето-плата во февруари изнесувала 24.192 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари изнесувала 24.192 денари, а бруто-платата 35.901 денар објави Државниот завод за статистика. Во февруари годинава има зголемување од 4,5 проценти во однос на истиот месец лани. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите дејности на здравствена и социјална заштита (11,6  проценти), транспорт и...

Просечната нето-плата во октомври изнесувала 24.817 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври изнесувала 24.817 денари и во однос на истиот месец лани е зголемена за 6,3 проценти објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата изнесува 36.488 денари и има зголемување за 6,5 проценти во однос на октомври лани. Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и...

Просечната нето-плата во април изнесувала 23.942 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април изнесувала 23.942 денари и е зголемена за 5,6 проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата за април изнесувала 35.117 денари. Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен (32,2 отсто), преработувачка индустрија (13 отсто) и...

Просечната нето-плата изнесува 23.196 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во ноември лани, изнесувала 23.196 денари и во однос на истиот месец во 2016 година е зголемена за 3.6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена бруто-плата изнесува 34. 079 денари. Ваквото зголемување се должи, пред сé на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите преработувачка индустрија (8,9 проценти), објекти за сместување и...

Просечната месечна нето-плата во јуни изнесувала 22.808 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни изнесувала 22.808 денари, а бруто-платата 33.509 денари, објави Државниот завод за статистика. Платата во јуни во однос на лани истиот месец е зголемена за 2,7 проценти. Ваквото зголемување на нето-платата се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите уметност, забава и рекреација (20 проценти), стручни, научни и...

Просечната нето-плата во април изнесувала 22.672 денари

Просечната месечна нето-плата по вработен во април изнесува 22.672 денари и во однос на истиот месец лани бечежи зголемување од 1,4 отсто, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување е резултат, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна нето-плата исплатена во секторите информации и комуникации (22,4 проценти), рударство и вадење камен (14,7 проценти) и трговија на големо и трговија на мало, поправка...

Просечната нето-плата во септември изнесувала 22.191 денар

Просечната месечна нето-плата во септември годинава изнесувала 22.191 денар, а бруто-платата - 32.640 денари, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември во однос на истиот месец лани е зголемена за 0,8 отсто. Ваквото зголемување, според ДЗС, се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна нето-плата во секторите градежништво (8,7 проценти), земјоделство, шумарство и рибарство...

Просечната месечна нето-плата во август изнесувала 22.294 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата во август изнесувала 22.294 денари, а бруто-платата - 32.789 денари, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена нето-плата во август годинава во однос на истиот месец лани е зголемена за 1,9 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите градежништво (10,1 отсто), административни и помошни услужни дејности (6,6 проценти)...

Просечната плата во април изнесувала 22.356 денари

Просечната нето-плата во април изнесува 22.356 денари и во однос на истиот месец лани е поголема за 2,8 проценти, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата во април, пак, изнесувала 32.974 денари и во однос на истиот месец лани е поголема за 2,7 проценти. Ваквото зголемување е резултат, пред сé, на зголемувањето на просечната нето-плата во секторите уметност, забава и рекреација (30,7...

Просечната плата во март изнесувала 22.053 денари

Просечната нето-плата по вработен, во март изнесувала 22.053 денари, а бруто-платата 32.392 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Нето-платата е зголемена за три отсто во однос на истиот месец минатата година. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите административни и помошни услужни дејности (16,8 отсто), информации и комуникации (14,6...

Просечната плата во декември изнесувала 22.715 денари

Просечната нето-плата, во декември 2015 година, изнесувала 22.715 денари, а бруто-платата истиот месец изнесувала 33.299 денари, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Во декември 2015 година се забележува зголемување на платата од 1,4 отсто во споредба со истиот месец од 2014 година. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите административни и помошни услужни дејности (11 проценти), уметност, забава...

Просечната нето-плата во ноември изнесувала 21.976 денари

Просечната месечна нето-плата по вработен во ноември 2015 година, изнесува 21.976 денари. Просечната нето-плата во ноември минатата година била повисока за 1,8 проценти во однос на истиот месец во 2014 година. Ваквото зголемување е резултат, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите други услужни дејности (9,2 отсто), административни и помошни услужни дејности (8,4 отсто), градежништво (7,1 отсто). Намалување...

Просечната нето-плата изнесува 22.213 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври годинава, изнесува 22.213 денари, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна бруто-плата, пак, изнесува 32.597 денари. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите уметност, забава и рекреација (34,2 проценти), административни и помошни услужни дејности (9,3 проценти) и други услужни дејности (8,3 проценти). Во октомври...

Просечната плата изнесува 21.882 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во август годинава изнесува 21.882 денари. Индексот во август 2015 година во однос на август минатата година, изнесува 103.1, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите уметност, забава и рекреација (11,9 проценти), рударство и вадење на камен (7,8 проценти) и стручни,...

Просечната нето плата во Словенија изнесува 1.004 евра

Просечната бруто плата во Словенија во јуни пораснала за 1,2 отсто на годишно ниво и изнесува 1.540 евра, додека просечната нето плата е зголемена за 0,8 отсто и изнесува 1.004 евра, покажуваат податоците на словенскиот Завод за статистика. На месечно ниво, платите пораснале за 0,7 отсто номинално, односно 0,8 отсто реално, наведува Заводот. Просечната бруто плата во јавниот сектор пораснала за...

Деновите од изборите ќе се одработат, учениците подолго ќе престојуваат во училиште

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласање - 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември кога беше организиран Самитот на ОБСЕ...