fbpx
Таг: БРО

таг: БРО

Обучени 14 наставници што ќе предаваат Сеопфатно сексуално образование

Од претстојниот септември, во образовниот систем влегува нов наставен предмет Сеопфатно сексуално образование. Предметот, кој всушност станува дел од основното образование, се воведува во деветто одделение. Оваа новина предизвика низа реакции во јавноста, а се ширеа и лажни вести со цел јавноста да се заплаши и доведе во заблуда. Дилемите и нејасностиите ги разјаснија одговорните во Бирото за развој...

МОН ги донесе новите наставни програми за учениците од прво одделение

Денеска Министерството за образование и наука (МОН) по предлог на Бирото за развој на образованието ги донесе новите наставни програми по кои ќе учат првачињата во новата 2021/2022 учебна година, согласно Новиот концепт за основно образование. „Во програмите се наведуваат Националните стандарди базирани на компетенции коишто учениците почнуваат да ги стекнуваат од прво одделение, а продолжуваат да ги развиваат во...

Биологија, хемија и физика споени во предметот Природни науки ќе се учат во одделни модули

Со новата концепција во основно образование наставниот предмет Природни науки во кој ќе се интегрираат предметите биологија, хемија и физика ќе биде застапен и ќе се изучува во текот на сите одделенија во основното образование, започнувајќи од прво заклучно со деветто одделение. Од седмо до деветто одделение пак, во овој предмет ќе се интегрираат содржините и наставните теми од...

Украински борци се предаваат во Мариупол, Зеленски обвини дека Русија користи забрането оружје

Официјална Москва соопшти дека уште речиси 700 украински борци се предале во окупираниот град Мариупол, пренесе Ројтерс. Истовремено, САД се последната земја која што повторно ја отвори својата амбасада...