fbpx
Таг: Бојан Шимбов

таг: Бојан Шимбов

Светска банка предвидува економски пораст од 2,5 проценти за годинава

Светска банка предвидува економски пораст од 2,5 проценти на Македонија за оваа година, 2,9 за следната и 3,2 проценти за 2020 година беше кажано денеска на презентацијата на редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан. Од Светска банка оценуваат дека економијата во 2018 година закрепнува како резултат на порастот на приватната потрошувачка и повратот на...

Експерти од Светска банка прават анализи ќе понудат различни модели на оданочување

Светска банка смета дека Владата оди во добра насока со заложбите за воведување на прогресивен данок, имајќи ги предвид податоците за приходната страна на буџетот. При презентацијата на редовниот економски извештај за Западен Балкан, на новинарско прашање, дали Светска банка смета дека прагот од 1.000 евра за воведување на прогресивен данок е добар,  директорот на Канцеларијата на Светска банка во...

Светска банка предвидува најмал економски пораст за Македонија во регионот

Светска банка за Македонија предвидува економски пораст од 2,8 проценти, најмал од земјите во регионот, се вели во редовниот економски извештај за Западен Балкан. Порастот, како што се наведува во извештајот, значително забави како последица на намалените инвестиции, кои беа погодени од политичката криза. Тој, во голема мера беше движен од градежништвото, главно преку јавните инвестиции (автопати). Фискалниот дефицит се намали, но...

Петер: Ако некој реши да инвестира, изборите и кризата нема да го премислат

„Наивно е да веруваме дека политиката не влијае врз странските инвеститори, но мислам дека ако некој реши да инвестира во земјава, нема да се премисли“, одговори претседателот на Советот на странски инвеститори, Штефан Петер, на новинарско прашање за тоа како изборите и политичката криза влијаат врз инвеститорите. Тој оцени дека постојат подобрувања во економијата, но потсети дека во тек е светска глобална криза,...

Советот на странски инвеститори ќе ги претстави проекциите за економија

Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија ќе ги презентира последните извештаи за економските резултати и проекции за развој на македонската економија од претставниците од странските институции во земјава. Ќе зборуваат претседателот на Советот на странски инвеститори, Штефан Петер, претставникот на Меѓународниот монетарен фонд во Скопје, Патрик Житон, и претставникот од канцеларијата на Светската банка во Скопје, Бојан Шимбов.

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...