fbpx
Таг: блокирани сметки

таг: блокирани сметки

Влада: Граѓаните со блокирани сметки ќе ја добијат финансиската помош од 6.000 денари

Граѓаните коишто се со блокирани сметки, согласно законот, се прераспределуваат во банка која има техничка можност да ги исплати средствата на засебна сметка, информираа од Владата за оние граѓани на кои треба да им се исплати помош од 6.000 денари. „Владата стори сé да ги ослободи граѓаните од административни процедури со цел средствата да стигнат до сите на кои им...

Блокирани сметките на 103.934 граѓани и фирми во првата половина од 2020 година

Вкупно 224.496 трансакциски сметки на 103.934 депоненти биле блокирани заклучно со јуни годинава, покажуваат податоците на Народната банка. Од вкупниот број блокирани депоненти, 78.331 се граѓани, а 25.603 се правни лица. Статистиката на Народната банка покажува дека со мали варијации бројот на блокирани граѓани и фирми лани и во првото полугодие од годинава постојано е над границата од 100.000, што...

Со блокирани сметки годинава ја почнале 108.200 граѓани и фирми

Вкупно 108.200 граѓани и фирми имале блокирани сметки на крајот од минатата година, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Станува збор за 231.900 трансакциски сметки кои граѓаните и фирмите ги поседуваат во различни банки, што е 5,85 отсто од вкупните трансакциски сметки во државата. Од нив, 191.300 блокирани сметки им припаѓаат на 80.600 физички лица, при што се забележува умерен пад...

Дел од македонските општини и натаму со блокирани сметки

Педесетина страници испишани со предлози како да им се дадат поголеми надлежности на општините, како што е општинска полиција, самостојност во културната дејност и други обврски, засега остануваат во фиока до изборот на нова влада. Најавените предвремени избори и формирањето на техничка влада, која нема надлежност да спроведе постапка за вакви законски измени, целосно го запреа процесот на децентрализација....

Блокирани сметките на 79.811 граѓани и 28.352 фирми, има благо намалување од претходно

Дури 108.163 граѓани и фирми заклучно со септември, минатата година имале блокирани сметки во банките, покажуваат податоците на Народната банка. Од вкупната бројка, 79.811 се физички лица, а 28.352 се правни лица. Иако во текот на 2018 година има благо намалување на бројот на блокирани граѓани и фирми, забележливо е дека од 2015 година наваму односно веќе трета година по...

СДСМ: Ќе има ревизија на сите трошења на пари на граѓаните од Груевски и од соработниците

„Граѓаните набргу ќе ја добијат новата реформска влада, која детално ќе ги преиспита сите задолжувања што беа направени на крајно нетранспарентен начин изминативе години, а исто така ќе направи и детална ревизија на сите нетранспарентни трошења на парите од буџетот“, се вели во реакцијата на СДСМ на текстот „СДСМ наследува полн буџет од 180 милиони евра кеш за трошење,...

СДСМ: 10.000 затворени домашни фирми, секоја трета со блокирана сметка

„10.000 затворени домашни фирми се резултатот на Никола Груевски во економијта. Секоја трета фирма е со блокирана сметкa. Малите и средни претпријатија со години беа потценувани со државна помош од само две евра годишно по фирма“, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се додава дека 10.000 семејства кои егизистираа од тие фирми останаа на улица без работа и...

Се зголемува бројот на блокирани сметки

Бројот на блокирани сметки кај физичките лица во февруари годинава изнесува 77.569, додека кај правните субјекти блокирани се е 44.933 сметки. Во споредба со претходниот месец, бројот на блокирани сметки кај правните лица се зголемил за 329. Бројот на блокирани сметки кај физичките лица во февруари годинава во однос на истиот месец лани, кога изнесувал 57.622, е зголемен за 19.947. Кај...

СДСМ: Груевски ги сотре домашните фирми со срамни 120 денари државна помош

„Никола Груевски и власта на ВМРО-ДПМНЕ, 10 години им даваа на домашните претпријатија срамни 120 денари државна помош годишно. Затоа 10 години ниту една домашна компанија не инвестираше во технолошко-индустриска развојна зона“, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се вели дека граѓаните секое работно место во виртуелните странски инвестиции во технолошкоиндустриските зони го плаќаат 21.454 евра. - Овие виртуелни странски...

Се зголемува бројот на блокирани сметки на физички и на правни лица

Бројот на блокирани сметки на физички и на правни лица во декември 2015 година изнесува 3.817.856. Во однос на претходниот месец, има зголемување за 7.031. Во однос на декември 2014 година, бројот на блокирани сметки е поголем за 95.692.

Посебна комисија ќе одлучува дали ќе се повлече учебникот по социологија за втора година

Министерството за образование и наука информира дека е формирана Комисија за давање предлог за повлекување од употреба на одобрен учебник - учебникот Социологија за втора година, гимназиско образование. Во...