fbpx
Таг: Блерим Исени

таг: Блерим Исени

Ацевски предлог за главен ревизор, Алиу за директор на ДЗЛП, а Бојчева за директорка за слободен пристап до информации

Комисијата за прашања за изборите и именувањата на Собранието ќе му предложи Максим Ацевски да биде главен државен ревизор. Ревизорите работат без директор речиси две години, при што во изминатиов период во неколку наврати реагираа вработените, но и граѓанските организации. За директор на Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер Комисијата ја преложи Пламенка Бојчева,...

Политиката го кочи спроведувањето на новиот Закон за пристап до информации

Заедно со државниот ревизор, заложник на политичките договарања е и изборот на директор на Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер. Новиот закон ќе стапи на сила на 30 ноември, со што ќе престане да функционира Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, пишува „Порталб.мк“. Важноста на изборот на директор и функционирањето...

Затрупана со 500 жалби, Комисијата за слободен пристап до информации чека доекипирање

Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер не може да функционира и да донесува одлуки, бидејќи недостигаат два члена, а мора да има петмина за да се донесат одлуките. Поради тоа сега на докомплетирање на составот на комисијата чекаат околу 500 жалби, велат од Стручната служба на Комисијата. - Стручната служба на Комисијата, односно Секретаријатот,...

Пост на Фејсбук манипулира дека со дрон намерно се палеле шуми

Станува збор за хеликоптери кои се користат за да се стопира понатамошното ширење на шумски пожар, односно за контролирано палење, при што се прави обрач околу огнот за да...