fbpx
Таг: Блажо Боев

таг: Блажо Боев

Од понеделник почнуваат уписите на штипскиот универзитет „Гоце Делчев“

Нови 4.000 места се отворени за завршените средношколци на универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип на 12 факултети, три академии и дисперзирзираните студии во Скопје, Кавадарци, Струмица и Прилеп. Уписите од првиот уписен рок почнуваат во понеделник, 26 август, а ќе траат во текот на целата недела. Реактивирани се сите досегашни студиски програми. Нови програми оваа година ќе нема, бидејќи како...

Блажо Боев реизбран за ректор на штипскиот Универзитет „Гоце Делчев“

Академик Блажо Боев, редовен професор на Факултетот за природни и технички науки на Универзитетот „Гоце Делчев" – Штип е избран за ректор на УГД. Ова е втор мандат за Боев, кој и во претходните четири години го водеше Универзитетот. Попладнево беа сумирани резултатите од гласањето на наставно-научните совети на сите факултети и академии при УГД, по што Комисијата ги сумираше...

Во рудникот Алшар откриени нови видови бактерии и форми на живот

Професорот по геологија Блажо Боев, најавува „напредни резултати кои укажуваат на тоа дека во рудникот Алшар можат да се појават форми на живот“, кои се значајни во поврзувањето на појавата на живот на планетата Земја. Заедно со неговиот колегата Владимир Берманец од Хрватската академија на науките и уметностите, професор Боев веќе подолго време работи на длабински истражувања на Алшар, кои...

Студентите на Универзитетот „Гоце Делчев“ ќе може да се запишуваат преку мобилен телефон

Универзитетот „Гоце Делчев“ (УГД) од Штип ќе запишува нова генерација на студенти преку новата електронска платформа која денеска беше претставена на јавноста. Средношколците кои сакаат да се запишат на некој од факултетите преку платформата ќе може да ги внесат своите лични податоци, по што ќе одговараат на прашањата кои се однесуваат на државната матура. Целата процедура со плаќањето исто така е електронска. Сепак,...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...