fbpx
Таг: Биро за развој на образование

таг: Биро за развој на образование

БРО: Ниеден наставник нема да остане без работа, напротив, ќе има потреба и од нови

Одговорно тврдиме дека ниту еден наставник во основното образование нема да остане без работа, уверуваат надлежните во Бирото за развој на образованието (БРО), по низата реакции во јавноста дека со новиот концепт ќе се бркаат наставници од училиштата. Оттаму објаснуваат дека во изминатиот период работеле на новата концепција за основното образование, по увидивување на потребата за темелни реформи во...

Биро за развој на образованието: Учениците ќе учат историја, но на начин прилагоден на нивната возраст

Нема да дозволиме нашите ученици да не се стекнат со знаења од историја, географија или содржини од друга научна дисциплина, но тоа ќе биде на начин што ќе биде прилагоден на нивната возраст, начин кој ги руши строгите граници меѓу дисциплините и начин кој го претставува светот, процесите и појавите во неговата поврзаност и единство. Ова е ставот на...

Биро за развој на образованието: Одговорноста за објективноста на оценките е на наставникот

Maлкумина наставници се жалат дека немале доволно време да ги оценат учениците, а мнозинството наставници успешно ги оцениле учениците на крајот од првото двомесечие, информираат за „Мета.мк“ во Бирото за развој на образованието (БРО). Во наставата од далечина, потенцираат оттаму, акцент не треба да се стави на научените факти, туку на начинот на пребарување, избирање на релевантни извори на...

По веста на „Порталб.мк“, наставните програми се преведени на албански јазик

Шест дена откако „Порталб.мк“ предупреди дека наставните програми за учебната 2020/2021 година не се преведени на албански јазик за илјадници наставници Албанци, Бирото за развој на образованието вчера ги објави истите и на албански јазик, пренесува „Порталб.мк“. Овие наставни програми или курикулуми, на коишто наставниците се базираат при креирањето на секој час, денес може да се најдат и на албански...

По написот на „Мета“, БРО објави ново употребливо упатство за наставниците

Oткако „Мета“ објави дека e некорисно Упатството за најава и користење на системот за учење, надлежните во Бирото за развој на образованието (БРО) денеска ставија нова верзија на документот на нивната официјална веб-страница, која овојпат ќе им биде од поголема корист на наставниците кои се корисници на упатството. Новиот документ може да се најде и на македонската и на...

Некорисно упатството за најава и користење на системот за учење, реагираат наставниците

„Упатство и најава за користење на системот за управување со учење“, е името на документот прикачен на официјалната веб-страница на Бирото за развој на образованието (БРО), кое треба да им користи на наставниците за нивен професионален и кариерен развој. Заради епидемијата со ковид-19, одговорните во БРО креирале онлајн курс на тема „Реализација на наставата со користење на различни ИКТ...

Наумовска: Учебната година да почне од 15 септември, а наставниот час да трае 30 минути

Министерството за образование и наука предлага наставниот час во основно образование да трае 30 минути, а во средно образование - 35 минути, вели заменичката-министерка за образование и наука Елизабета Наумовска во интервјуто за Мета во кое ги објаснува новите предлози на ова министерство. Сите овие предлози се веќе во завршна фаза и сега за нив треба да се усогласат...

Македонските институции стануваат сè повеќе свесни за важноста на отворените податоци

Последниве неколку години се забележува голема и динамична промена во насока на зголемување на отвореноста на институциите, а тоа е пропратено и со зголемен интерес на јавноста за одредени...