fbpx
Таг: Биро за јавни набавки

таг: Биро за јавни набавки

БЈН: Некој со неовластен пристап направил измени на сајтот, проблемите се отстранети

Бирото за јавни набавки поднело барање до Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT) и до Агенцијата за електронски комуникации за обезбедување услуга за надворешна сајбер-безбедносна проверка на веб-апликации, откако беше откриено дека два дена минатата седмица, од понеделникот до средата, преку веб-страницата на БЈН се копале криптовалути, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот подолу го пренесуваме во целост: По...

ЦГК: Секоја втора фирма која учествува во тендерите вели дека има корупција

Во втората половина на минатата година, за разлика од истиот период во годината претходно, односно во првата пандемиска година, за повеќе од половина пораснал бројот на нетранспарентни склучени јавни набавки, а за тоа најмногу „заслуги“ имале АД ЕСМ, МВР и МОН. Дополнително, речиси две третини од фирмите признале дека имало меѓусебни договарања за учествата во повиците за јавни набавки. Центарот...

Министерството за правда не нарачало кафемат кој чини над милион евра

Грешката, која се појави на страницата на електронскиот систем за јавни набавки, а која подоцна беше коригирана, не исчезнува од социјалните мрежи и по повеќе од една година. Имено, стануваше збор за кафемат за Министерството за правда кој бил добиен без надомест, поради годишна набавка на кафе во вредност од 60.000 денари. На социјалните мрежи, пак, сè уште...

Македонските институции стануваат сè повеќе свесни за важноста на отворените податоци

Последниве неколку години се забележува голема и динамична промена во насока на зголемување на отвореноста на институциите, а тоа е пропратено и со зголемен интерес на јавноста за одредени теми. Македонските институции и цивилното општество стануваат сè повеќе свесни за важноста од отворање на податоците, но како што повеќе се навлегува во овој процес, така испливуваат и предизвиците со...

Веб-страницата на Електронскиот систем на Бирото за јавни набавки проработе

Веб-страницата на Електронскиот систем на Бирото за јавни набавки по пет дена проработе и сега е достапен за јавноста. Од ЕСЈН упатија благодарност за разбирањето до граѓаните и објавија порака во која е наведено дека техничкиот проблем кој доведе до нејзина недостапност е целосно надминат, како и дека интегритетот на системот не е загрозен. „Овозможен е пристап до сите податоци кои беа...

Веб-страницата на Бирото за јавни набавки не работи веќе трет ден, запреа и сите тендери

Сите јавни набавки се блокирани бидејќи веќе трет ден по ред веб-страницата на Бирото за јавни набавки (https://e-nabavki.gov.mk/) не е во функција. На нефункционалната веб-страница, Бирото за јавни набавки објави порака дека сервисот е привремено недостапен поради „сериозни технички проблеми со инфраструктурата“. Наведено е и дека по надминување на проблемот јавноста ќе биде известена, а и сите тендерски рокови (јавни отворања/крајни...

Полог годинава ќе прави географски информациски систем и кампања за чистење смет

Центарот за развој на полошкиот регион годинава склучил договори за јавни набавки во вредност од околу 552.000 евра, но само еден од трите склучени договори бил за јавна набавка од годинешниот план. Годинава, според податоците на Бирото за јавни набавки, Центарот за развој на полошкиот регион треба да оствари вкупно 19 јавни набавки: три на стоки, 11 на услуги...

ЦГК: Скафандерите се купувале по цени од 262 до 1.156 денари, а ракавиците од 2,83 до 9,32 денари

Седумдесет и еден процент од вредноста на склучените договори за итни јавни набавки, поврзани со заштита од корона вирусот, отпаѓаат само на 5 фирми, а во најголем број на случаи институциите правеле договори само со една фирма. Вкупната вредност на директните 142 договора изнесува над 3,2 милиони евра, покажува најновиот Извештај на Центарот за граѓански комуникации. Според Извештајот, во период...

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...