fbpx
Таг: биодиверзитет

таг: биодиверзитет

Државата, општините и бизнисот лани вложиле само 5,7 милиони евра за почист воздух!

Многу зборување, малку дела. За загадувањето на воздухот во Македонија постојано се говори со години наназад, но пораст на инвестициите за зголемен квалитет на воздухот нема. И тоа не важи единствено за почист воздух, туку и за надминувањето на проблемот со постапувањето со отпадот, управувањето со отпадните води и заштитата на шумите. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека...

Екологистите револтирани: Бадијала се заштитуваат подрачја ако бизнис интересите и понатаму се пред природата

Патишта, хидроцентрали, фотоволтаични централи, скијачки центри и бројни други легални и нелегални градби, се планираат и се изведуваат во заштитените подрачја и го загрозуваат биодиверзитетот што се обидуваме да го одбраниме. Граѓанските активисти од „Еко свест“ реагираат дека државните институции од една страна прогласуваат заштитени подрачја, а од друга страна планираат проекти кои директно ги загрозуваат и уништуваат природните...

Планините полни со напуштени кучиња, го јадат пленот на рисот и напаѓаат луѓе

Планините се полни со напуштени кучиња кои се закана за луѓето, но и за дивиот свет. Глутници гладни кучиња го јадат пленот на рисот и другите диви животни, а заради генетската блискост хибридизираат и со волците. Иако гледани како предатори, и самите кучиња во овие случаи се жртви. Особено заради неодговорните сопственици кои ги довеле во ситуација да мораат...

Пастрмката доцни со мрест, планинскиот бор пред исчезнување, климатските промени безмилосно удираат по биодиверзитетот

Охридската пастрмка доцни со мрестот, планинскиот бор може да исчезне до 2100 година, а моликата на Пелистер се поместува на повисока надморска височина каде сега живеат други значајни растителни видови кои ќе исчезнат. Влијанието на климатските промени и пореметувањето на годишните времиња врз биодиверзитетот е огромно. Промените безмислосно се закануваат да опустошат голем број видови, од кои некои се...

Нуредини: Ја прошируваме соработката со ПОНТ и во НП „Шар Планина“

На Попова Шапка денеска се потпиша Договор за грант за планирање меѓу Фондот за природа Преспа-Охрид (ПОНТ) и ЈУНП Шар Планина со кој се обезбедија дополнителни средства потребни за функционирање на новоформираната јавна установа. „Добрата соработка на Министерството за животна средина и просторно планирање и Фондот за природа Преспа-Охрид, што започна во 2018 година со потпишување на Рамковен договор, резултираше...

Земјава има исклучителна биолошка разновидност, но таа мора и да се чува и заштити

Кога земјава би имала повеќе подрачја „Натура 2000“, што е најголемата координирана еколошка мрежа на заштитени подрачја во светот, тогаш би добиле и поголема заштита на екосистемите и сите нивни елементи, рече Диме Меловски од Македонското еколошко друштво на дебатата со наслов „Заштита на биодиверзитетот преку чување на природата и реверзија на деградацијата на екосистемите“ која се одржа во...

Секој петти влекач е пред опасност од истребување

Студија со која била направена сеопфатна проценка на 10.000 животински видови покажала дека на секој еден од пет влекачи му се заканува истребување, пишува „Би-би-си“. Научниците бараат итна акција за зачувување на желките и крокодилите кои се во особено тешка ситуација и велат дека влекачите долго време биле занемарени во зачувувањето, бидејќи се сметале за „помалку харизматични“ од животните со...

„Позеленување“ на балкански начин – Зелената агенда за Западниот Балкан

Како и со другите политики, зависно од интересот, меѓународните обврски и степенот на соработка со одделни региони и држави, Европската унија зелената агенда „ја извезува“ во трети земји. Рамката за „пренос“ на Европската зелената агенда во Западниот Балкан (ЗБ) ЕУ ја постави на регионално ниво – со Коминикето на Комисијата од октомври 2020 година за спроведување на Зелениот договор...

Човекот мора да престане да ги уништува природните живеалишта, а со тоа и биодиверзитетот

Уништување на природните живеалишта или нивно загрозување до тој степен животните и растителните видови да немаат услови да преживеат, се реалноста со која се соочува модерното општество. Потребата на човекот да узурпира и искористува ресурси исклучиво за своите потреби е една од најголемите закани за биодиверзитетот. Покрај опасноста што демне од климатските промени кои предизвикуваат температурни промени и суши...

Маркова река затрупана од изградбата на мали хидроцентрали, „Еко свест“ бара раскинување на концесиите

Маркова река е комплетно затрупана со камења, карпи и земја како последица од градежните активности за трите мали хидроелектрани што се градат во погорниот тек на оваа река, реагираат екологистите од „Еко свест“. Тие деновиве, по апелот од локалното население го посетиле локалитетот и констатирале дека реката и речното корито се целосно уништени. Цели сегменти од реката се затрупани...

Нелегалната сеча, криволовот и отпадот се најголеми непријатели на заштитените подрачја

Да се спасат заштитените подрачја и да им се обезбеди помош на управителите да го сочуваат биодиверзитетот, апелираат граѓанските организации. Нелегалната сеча на дрвја, криволовот, оставање на огромни количини отпад од несовесни посетители и загрозување на живиот свет се најголемите опасности со кои се соочуваат овие подрачја во кои се крие најголемото природно богатство на земјата. Екологистите, во деновите...

Заштитата на биодиверзитетот и намалувањето на аерозагадувањето треба да станат национален приоритет

На темата одредување приоритети за спроведување на зелената агенда за секторите биодиверзитет и намалување на загадувањето на воздух, вода и почви, денеска во рамките на Националната конференија за клима дискутираа претставници на повеќе граѓански организации. Целта на денешната работилница беше на интерактивнен начин да се спроведе консултација меѓу организациите за ставовите и приоритетните активности за заштитата на биолошката разновидност...

Белчишко Блато ќе стане достапно за сите

Во Општина Дебрца изминатиов период се спроведува проектот „Подобрување на управувањето и одржливо користење на Белчишко Блато (Сини Вирој)", кој го спроведува Здружението ЕКОТУРИЗАМ 2016, а е финансиран од Европската Унија, мониториран и потпомогнат од страна на Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање. Главни цели на проектот се мониторинг...

Владата обезбеди 80 милиони денари за ревитализација на Преспанското Езеро

Владата ја подготви одлуката за определување на финансиски средства за општина Ресен во висина од 80 милиони денари кои ќе бидат наменети за чистење на површините на Преспанското Езеро каде што водата е повлечена, особено во делот кај некои од плажите, изјави премиерот Зоран Заев, на денешната посета на преспанскиот регион и обиколка околу Преспанското Езеро, каде беше со...

„Еко Свест“ и МЕД бараат Владата да ги раскине сите концесии за мали хидроцентрали на Шар Планина

Владата да ги прекине сите постапки за доделување концесии за мали хидроелектрани и да ги раскине договорите за доделени концесии за мали хидроелектрани чија изградба сè уште не е започната на територијата на Шар Планина, бараат граѓанските организации „Еко Свест“ и Македонско еколошко друштво (МЕД). Во писмо, упатено до Владата и премиерот Зоран Заев, граѓанските активисти посочуваат дека малите хидроцентрали...

Од малите хидроцентрали на Шара нема никаква корист освен профит за сопствениците

Да запре планирањето и изградбата на мали хидроцентрали и издавањето на концесии за Шар планина, апелираат еколошките организации во земјава. Овие енергетски објекти даваат минимален придонес во вкупниот енергетски биланс на земјата, но прават огромна штета на потенцијалот на реките, кој зафатен од климатските промени, сè помалку ги задоволува потребите за вода на локалното население и живиот свет во...

Пандемии ќе има почесто, ако човекот продолжи да го уништува биодиверзитетот

Пандемиите во светот ќе зачестат, доколку човекот не го олабави притисокот врз биодиверзитетот. Претпоставката дека ширењето на Ковид-19 започна од контактот на лилјак и човек упатува на директната поврзаност на биолошката разновидност на видовите и луѓето и преносот на вируси, а биолозите предупредуваат дека сè додека се уништува животинскиот свет, човекот ќе стане нов домаќин на нивните болести. Масовната...

Европската комисија го презентираше „Зелениот договор“

Европската комисија денеска го презентираше Европскиот зелен договор (European Green Deal) кој е патоказ за претворање на економијата на Европската Унија во одржлива преку претворање на климатските и еколошките предизвици во можности, низ сите сфера. „Тој е повторно потврдување на посветеноста на Европската комисија на справувањето со предизвиците поврзани со климата, кои се клучната задача на оваа генерација. Атмосферата се...

Џиновски гнезда, герила-акција против уништувањето на зеленилото и на дрвјата во Скопје

Анонимни урбани уметници поставија уметнички инсталации, големи гнезда со јајца, на повеќе локации во Скопје, со кои сакаат да алармираат на сè поголемиот број исечени дрвја во градот. Во гнездата има порака „Ги исековте сите дрвја, каде да правиме гнезда? Птиците“. На овој начин тие сакаат да укажат дека за осум години градското зеленило е намалено за 40 отсто, што влијае на...

Поградец: Работен состанок за биодиверзитетот во езерата од Дримскиот Басен

Во рамките на заедничкиот проект за заштита на биодиверзитетот во езерата во Дримскиот Басен, поддржан од Германското друштво за меѓународна соработка ГИЗ, денеска и утре, во Поградец, Република Албанија, се одржува работен состанок за компонентата за заштита на важните видови флора и фауна во езерата. Во рамките на проектот веќе е подготвена листа на важни видови и на овој состанок...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...