fbpx
Таг: белодробни заболувања

таг: белодробни заболувања

Ќе се реновира Специјализираната болница за хронични, респираторни, неспецифични и алергиски лекувања Отешево

Министерот за здравство Венко Филипче денеска ја посети Специјализираната болница за превенција, лекување и рехабилитација на хронични, респираторни, неспецифични и алергиски лекувања Отешево. Поводот за посетата е 40 години од отворањето на установата и најава за нејзино реновирање. Во присуство на директорот на болницата, Александра Пили и градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски, министерот Филипче најави реконструкција на трите павиљони...

За две седмици завршен новиот монтажен објект на Пулмологија (галерија)

За помалку од две седмици е поставен новиот монтажен објект, кој ќе биде амбулантско-поликлинички оддел на Клиниката за пулмологија и алергологија, лоциран на просторот меѓу Институтот за патофизиологија и Институтот за ТБЦ, соопшти Министерството за здравство. Во новиот објект се наоѓаат четири амбуланти и кабинети со спирометрија, за дифузија и бодиплетизмографија, за бронхијална провокација, за гасни анализи во крвта, за...

Д-р Андоновски за загадувањето: Шетајте по планини, вежбајте и јакнете го имунитетот

Аерозагадувањето е проблем број еден во моментов - граѓаните секојдневно реагираат на социјалните мрежи, укажуваат на големото присуство на ПМ 10 честичките и постојано бараат начини како да се заштитат од отровите што ги дишат. Д-р Ангелчо Андоновски, директор на Институтот за белодробни заболувања „Козле“, каде во моментов лежат 70 деца со респираторни заболувања, препорачува во вакви ситуации родителите...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...