fbpx
Таг: база на податоци

таг: база на податоци

Метаморфозис и Вистиномер учествуваат во креирање на најголемата база на податоци за проверка на факти за европските избори

Фондацијата Метаморфозис и веб-порталот Вистиномер соработуваат во проект со Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN) и коалиција од над 40 организации за проверка на факти низ Европа за да создадат сеопфатна база на проверки на факти фокусирана на Европските парламентарни избори во 2024 година, поддржанa од Google. Оваа, прва од ваков вид, отворена база на податоци собира...

Промовирана база за медиумскa сопственост во Македонија

Единаесет телевизиски канали, пет радија, 13 онлајн медиуми и пет весници се дел од македонската база на податоци „Мониторинг на медиумско сопствеништво“ – МОМ што денеска ја промовира тимот на невладината организација Глобален медиумски регистар – ГМР  и Балканската истражувачка репортерска мрежа – БИРН, пренесе Призма.  Македонската верзија на МОМ е дел од регионалниот проект во кој се вклучени и...

Лани била намалена вредноста на општинските тендери за една третина

Центарот за граѓански комуникации денеска ја објави Базата на податоци на тендерите на општините во 2022 година, според која 80-те општини и Градот Скопје во 2022 година вкупно склучиле 3.508 договори за јавни набавки во вредност од 7,3 милијарди денари, односно 118 милиони евра. „Вредноста на јавните набавки на 80-те општини и Градот Скопје во 2022 година е намалена за...

Истиномер: Математички егзибиции на српските власти со бројките за ковид-19

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести,што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борба против дезинформациите во регионот, односно од БиХ на север, до Грција...

ЦГК: Град Скопје лани склучил најмногу тендери со најголема вредност од 21 милион евра

Општините и Градот Скопје во 2019 година склучиле 3.686 договори за јавни набавки во вкупна вредност од околу 8 милијарди денари, односно 130 милиони евра. Споредено со претходната година, вредноста на јавните набавки во 2019 година бележи пораст од 33 милиони евра, односно за 33,8 отсто, покажува  Базата на податоци за јавни набавки на општините во 2019 година, која...

Промовирана платформата за истражувачки новинари „Гетдата“

„Гетдата“ (Getdata.mk) е новата алатка за истражувачки новинари, студенти по новинарство и за невладини организации кои работат на истражувања поврзани со корупцијата и со владеењето на правото, која денеска беше промовирана во ЕУ Инфоцентар. Проектот е финансиран од Европската Унија, а изработен е од граѓанската асоцијација „Мост“ и од интернет-порталот „Нова“. Оваа платформа ги систематизира поважните јавно достапни бази на податоци, како...

Владините лопати се фрлаат и на 40 степени

Топлото време и екстремно високите температури не беа пречка премиерот Мицкоски, повеќе владини и локални функционери, во најтоплиот период од денот – од 12 до 14 часот, да фрлаат...