fbpx
Таг: бајки

таг: бајки

Нова едиција „Басни од Македонија“ во модерно издание

Нова едиција „Басни од Македонија“ издадоа Движењето за поддршка на креативноста „Браво сине“ и издавачката куќа „Арс ламина“. Едицијата е составена од басните „Кучето и зајакот­“, „Лакомата мечка“, „Војската на лавот“ и „Жабата и глушецот“, кои произлегуваат од усното народно творештво, а се собрани од Марко Цепенков. Креативните илустрации за басните ги изработи Катерина Николовска, која работеше и на илустрациите за едицијата...

Eдицијата „Бајки од Македонија“ испечатена со Браjoво писмо

Едицијата „Бајки од Македонија“ е испечатена со Браjoво писмо и е една од дваесетте изданија на издавачката куќа „Арс ламина“ испечатени со ова писмо. Оваа едиција во која влегуваат бајките „Вејко Северко“, „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“ и „Девојчето и дванаесетте месеци“, претставува модернизирана и адаптирана форма на приказни од македонското народно творештво собрани и забележани...

Македонските приказни добија нов модерен идентитет во едицијата „Бајки од Македонија“

Едицијата „Бајки од Македонија“, составена од четири бајки од македонското народно творештво, веќе е достапна за љубителите на пишаниот збор. „Бајки од Македонија“ е составена од четири приказни од македонската усна традиција, и тоа „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“, „Девојчето и дванаесетте месеци“ и „Вејко Северко“. Илустрациите за овие бајки ги изработи младата илустраторка Катерина Николовска, чие идејно...

Почнува проектот „Бајки од Македонија“

Издавачката куќа „Арс ламина“ ќе биде партнер на Движењето за поддршка на креативноста „Иво Лауренчиќ – Браво сине“, во реализација на проектот „Бајки од Македонија“. Едицијата ќе содржи илустрирани бајки од македонското народно творештво, наменети за деца од предучилишна возраст. Во изборот на бајки од македонското народно творештво, со својот стручен капацитет ќе се вклучи и Институтот за фолклор „Марко...

Во супермаркети, пекари, сендвичарници – студентите од денеска купуваат оброк субвенциониран од државата

Покрај стартот на новата академска година, денеска започна со примена и новиот систем на исплата на субвенционираниот студентски оброк. Студентите во земјава кои ги исполниле условите, од денеска па...